Belföld

Medián: A homofóbtörvényt 47, az EU-t 83% támogatja

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Az EU-pártiak győznének, ha a kormány „gyermekvédelmi népszavazása” helyett az uniós kilépésről tartanának referendumot.

A Medián közvélemény-kutatása szerint a magyarok 47 százaléka támogatja, 42 százaléka elutasítja a homofób pedofiltörvényt, és az arra adott erős európai válasz sem rontott az EU megítélésén – írja a hvg360.

A magyarok 83 százaléka támogatja, 11 százaléka ellenzi az uniós tagságot. A fideszeseknél ez az arány 79/17, az ellenzékieknél 90/7.  Ha a „gyermekvédelmi törvény” helyett az uniós kilépésről lenne népszavazás, a válaszadók csaknem kétharmada biztosan szavazna, 79% a maradásra, 13% a kilépésre.

Az EU-pártisággal ellentétben a pedofiltörvény tovább mélyítette a megosztottságot. A jogszabály megítélése erősen függ a politikai hovatartozástól, az iskolázottságtól és erős a generációs törésvonal is, de az meglepő, hogy a törvényt még a fideszesek negyede is elutasítja, míg az ellenzékiek 29%-a támogatja. Ez azzal magyarázható, hogy a Jobbik-szavazói közül minden második pozitív választ adott.

Módszertan

A felmérés július 13. és 19. között készült, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A kisebb torzulásokat úgynevezett súlyozással korrigálták, így  tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik