Belföld

40 elektromos busz beszerzésével zöldíti a közlekedést a Volánbusz

Hat megyeszékhelyen pedig további hatvan elektromos meghajtású jármű cirkálhat a jövőben.

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft. – közölte a Volánbusz Zrt. az MTI-vel.

A közlekedési vállalat az idén tavasszal 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban, és kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat is. Ezek eredménye a mostani feltételes adás-vételi szerződés.

Amennyiben a Volánbusz elnyeri a Zöld Busz Program támogatását a járművek beszerzéséhez, ezek a fővárosi agglomerációban szállítják majd az utasokat, várhatóan 2022 első negyedévétől.

A Volánbusz célja az autóbusz-állomány zöldítése elektromos, illetve CNG-meghajtású járművek beszerzésével. A társaság pályázatainak eredményes elbírálása esetén Budapest vonzáskörzetében 40, hat megyeszékhelyen pedig további 60 elektromos meghajtású jármű biztosíthat magasabb színvonalú szolgáltatást az érintett térségek több mint 3 millió lakosa számára.

A Mercedes eCitaro típusú, szóló nem csuklós, alacsony padlós, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel mintegy 240 kilométert tehetnek meg. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, valamint elektronikus utastájékoztató rendszerrel rendelkeznek.

A Volánbusz európai szinten is egyedülálló elektromosautóbusz-programjának környezetvédelmi hatása is kiemelkedő: a 100 zöldbusz forgalomba állása esetén évente több mint 5071 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomerációban, emelte ki a közleményben a cég elnök-vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik