Belföld

Hőség: harmadfokú figyelmeztetést adtak ki két megyére

A tartós hőség miatt két megyére szerdára is kiadta legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: az északi, északnyugati tájak kivételével szerdán is nagy területen 27, délkeleten 29 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Emiatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést.

Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 15-23 fok várható. Napközben 31-38 fokig melegszik fel a levegő.

Felhívták a figyelmet arra is: nem kizárt, hogy a hajnali, reggeli órákban az északkeleti tájakon lehet egy-egy zivatar, estétől a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő zivatarok, amelyekhez viharos széllökés, intenzív csapadék és jégeső társulhat.

Zivatarveszély miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológia Szolgálat és az országos tiszti főorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú intézkedésként elrendelte a hőségriadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik