Belföld

Izrael budapesti nagykövetével egyeztet Dobrev Klára Pegasus-ügyben

Dobrev Klára / Facebook
Dobrev Klára / Facebook
Felülvizsgálatot követel a DK miniszterelnök-jelöltje.

Annyi már korábban kiderült, hogy a Pegasus kémprogram telepítéséhez Izraelben a gyártó NSO cégnek export-engedélyt kell beszereznie, éppen ezért azt kértem a mai találkozónkon Jakov Hadas-Handelsman nagykövet úrtól, hogy Izrael állam vizsgálja ki a Pegasus-botrányt,

írja a Facebookon Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. A politikus kedden találkozott Izrael budapesti nagykövetével, és a poszt tanúsága szerint arra próbálta rábírni, hogy Izrael vizsgálja felül az engedélyezési gyakorlatát, hogy a kémprogram ne kerülhessen „diktátorok és más autokrata vezetők kezébe”. Ha pedig a vizsgálatok során arra jutnak, hogy ez mégis megtörtént, vonják vissza az engedélyt, adott esetben a magyar kormánytól is.

Múlt vasárnap látott napvilágot a Direkt36 közreműködésével készült nemzetközi oknyomozás, melyből kiderült, hogy az izraeli NSO nevű cég Pegasus nevű szoftverével politikusokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket, ügyvédeket figyeltek meg az elmúlt években világszerte, így Magyarországon is. A magyar kormányból viszont senki nem válaszolt még arra a kérdésre, hogy a magyar állam vásárolt-e ebből a szoftverből, mindenesetre a fideszes képviselők egy emberként maradtak távol a Nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésétől, amit a jobbikos Stummer János hívott össze. Ő később a 24.hu-nak úgy kommentálta a kormánypárti képviselők viselkedését, hogy az felér egy beismerő vallomással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik