Belföld

2019-ben a közmédia még arról írt, hogy a Pegasust latorállamok használják ellenzékiek megfigyelésére

A Media1 kikereste, hányszor szerepel a Híradó.hu-n a Pegasus szó. Ez azért lett érdekes, mert a kormány lehallgatási botránya szinte alig jelenik meg a közmédiában.

A lap három találatra bukkant. Az első kettő az elmúlt napokból, amikor egyik alkalommal azt írták, hogy

néhány hírportál egy okostelefonos lehallgatási ügyről írt.

A másik alkalommal pedig az Újabb támogatást kapnak az 1-es típusú cukorbetegséggel élők című cikk utolsó mondatában azt írták, hogy

Sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány – mondta (Novák Katalin) arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a kabinet a Pegasus nevű kémprogram ügyével.

A harmadik találat 2019-ből való. Ez még azelőtt történt, hogy a Direkt36 írt volna az ügyről, de már azután, hogy elindult a szoftver használata Magyarországon. A cikk Joaquín Guzmán drogbáró lebukásáról szólt, amelyben az írás szerint nagy szerepe lehetett az izraeli kémszoftvernek.

A tárgyalás idejére időzítve, talán nem véletlenül, jelent meg több interjú az izraeli NSO Group Technologies nevű szoftvergyártó vezetőivel a helyi sajtóban – írta a Foreign Policy. A cég a Pegazus nevű kémprogram kifejlesztésével vált ismerté. Ennek segítségével távolról követni lehet a meghekkelt telefonokon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek naprakészen számon tartani. A cég állítása szerint a mexikói drogbáró elfogásában elévülhetetlen szerepet játszott a Pegazus program is. A mostani tárgyalásokon még nem került elő olyan bizonyíték, amely ezt támasztaná alá

– szerepel a cikkben, de még érdekesebb, hogy 2019-ben a közmédia ezt a cikket azzal zárta, hogy

Az izraeli veteránok által alapított programot számos alkalommal használtak latorállamok ellenzékiek megfigyelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik