Belföld

Pegasus-ügy: Pintér ismeretlen szervezet nemzetközileg gerjesztett botrányáról beszél

Szigetváry Zsolt / 24.hu
Szigetváry Zsolt / 24.hu
Aminek a középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak

A Pegasus-üggyel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez az LMP két képviselője, Hohn Krisztina és Ungár Péter.

Vasárnap látott napvilágot egy nemzetközi újságírócsapat (köztük a Direkt36 munkatársainak) tényfeltárása, miszerint az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával magyar újságírókat, ellenzékinek beállított üzletembereket, ügyvédeket figyelhettek meg. A történtekre reagálva a hét elején a jobbikos Stummer János kezdeményezte a Nemzetbiztonsági Bizottság összehívását, ám a Fidesz képviseletében Halász János szinte azonnal jelezte, hogy a kormánypárti képviselőkre ne számítsanak. Bár Pintér Sándor azt mondta, szívesen elmegy, ha zárt ajtók mögött folytatják le az ülést, az LMP képviselői nem bízták a véletlenre és a következő kérdést intézték a belügyminiszterhez:

Kivizsgálják-e, hogy milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után?

Pintér válaszában azt fejtegeti, hogy a Belügyminisztérium a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, melynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak.

A belügyminiszter válaszában azt is írja, Magyarország demokratikus jogállam, nemzetbiztonsági védelmét a Belügyminisztérium látja el, a feladatteljesítés érdekébena hatályos jogszabályok betartásával járnak el. Levele végén pedig kijelenti,

2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.

Pintér továbbá arra bíztatja az LMP politikusait, hogy konkrét kérdéseikkel keressék a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén, amelyet Stummer János szerda estére hívott össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik