Belföld

Akár az előválasztással egy időben is sor kerülhet a kormány népszavazására

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Extrém esetben akár egy bő hónap alatt is Áder János asztalára kerülhet a kérdéssor.

Nem húzta sokáig az időt a kormány, alig néhány órával azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, ötkérdéses gyermekvédelmi népszavazást kezdeményeznek, szerda délután már meg is jelentek a kormány által benyújtott kérdések a NVB oldalán.

Mint az MTI írja, a választási bizottságnak innentől kezdve 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe – például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének –, továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

A nap folyamán a Magyar Nemzet azt fejtegette, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazást januárban, legkésőbb februárban tarthatják meg, tekintettel arra, hogy az áprilisi országgyűlési választások előtt negyven nappal már nem lehet népszavazást tartani semmilyen témakörben.

A kormánypárti lappal ellentétben ugyanakkor a Political Capital úgy kalkulál, hogy a referendum reálisan novemberben valósulhat meg. Ezt arra alapozzák, hogyegy bő hónap alatt is Áder János asztalára kerülhet az NVB-t, Kúriát, Országgyűlést megjárt kérdéssor, a köztársasági elnöknek pedig 70-90 napon belülre kell kitűznie a népszavazást.

Mindez azt is jelenti, hogy az ötkérdéses referendum kampánya akár egybe is eshet az előválasztás hajrájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik