Belföld

Üzekednek az őzek, figyelmezzen az utakon!

Ha közútra űzi a bak a sutát, semmiképp ne rántsa el a kormányt!

Nekiláttak a szaporodásnak az őzek országosan, az üzekedésnek is nevezett párzási időszakra figyelmeztet keddi közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet. Ezért arra kérik a sofőröket, sokkal óvatosabban vezessenek, ilyenkor az őzek fényes nappal is vadul átszelik a közutakat.

Eleve a legnagyobb egyedszámú nagyvadfaja Magyarországnak az őz (375 500-ra becsülik hazai állományát), ennek megfelelően a legtöbb vadgázolásos baleset is hozzájuk kötődik. Ezek zöme épp július-augusztusban történik, az üzekedés időszakában. Hazánkban a tavalyi, évben 6734 nagyvadat ütöttek el, ezek közül 5142 őz volt. A legtöbb, 522 őzgázolás Vas megyében történt (az esetek 10 százaléka), Pest megyében ez a szám 434.

Az üzekedés ideje alatt a bakok űzik a sutákat, de a bakok egymás területét is keményen védik. Ilyenkor kevésbé figyelnek, simán az útra szaladnak óvatlanul. A Védegylet azt tanácsolja, emiatt ne csak a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott utakon vezessünk nagyon figyelve, hanem minden útszakaszon, vezessünk lassabban, ha őz szaladt át előttünk, számítsunk második őzre, dudáljunk akár. De a legfontosabb, hogy sose rántsuk el a kormányt, vészfékezzünk inkább, az kisebb bajt okozhat, mintha a kormánymanőver miatt frontálisan ütköznénk, esetleg árokba borulnánk.

Ha mégis őzzel ütköztünk, hívjuk ki a rendőrséget, hisz ez minden esetben rendőrségi ügy. A vadásztársaságot is értesíteni kell a történtekről, bár ezt a rendőrök maguk szokták megtenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik