Belföld

Ellenáll a bontásnak az erdőbe lógó budai Csipak-villa

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Változatlanul áll a hegyoldalban a Csipak-villaként a köztudatba bevonult hatalmas lakóház a Hármashatár-hegyen, dacára annak, hogy a kormányhivatal az épület teljes bontását rendelte el – írja a Telex Tordai Bence párbeszédes képviselőre hivatkozva.

Tordai szerint a tulajdonos Mahill Holding Kft. közölte, az épület egészét nem hajlandóak elbontani, csak az illegálisan az erdőbe épített épületrészt. A bontási határozat ügyében ezért két pert is indítottak, így viszont a tízéves elévülési idő végéig el tudják majd húzni az eljárást.

Kapcsolódó
Elbontják a természetromboló Csipak-villát
A luxus-lakóépület ügye 2011 óta tart.

A képviselő szerint a ház tulajdonosi köre a kormánypárt köreihez köthető. A Mahill tulajdonosa 2017 óta az angol Hexon Hill Holding Ltd., aminek 2021 januárjáig tulajdonosa, valamint igazgatója az a Horváth Nándor, aki még Tarlós István főpolgármestersége idején került a Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt.-be (azóta is ott van).

Mindezek felett a Hexon angliai címére van bejegyezve hat olyan cég, ami Laczkó Gyula érdekeltségébe tartozik. Laczkó korábban Habony Árpád és Arthur Finkelstein angliai cégének az ügyvezetője volt. Bedő Katalin, a cég jogi képviselője pedig 2014-ig a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese volt – állítja Tordai.

A képviselő most azt szeretné jogászokkal megvizsgáltatni, miért tétlenkedett tíz évig a kormányhivatal az ügyben, amiben rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó bírósági és hatósági határozat és döntés született.

Csipak Péter belvárosi ingatlanvállalkozó bő egy évtizede vágott bele 1800 négyzetméteres villája felépítésére, aminek hatállásos garázsa belelógott a védett erdőbe. Ezért a fákat több száz négyzetméteren kivágták. A helyreállítást Csipak nem végezte el, végül be se költözött, cégét felszámolták, a vállalkozót és a kerületi építési iroda akkori vezetőjét elítélték. Végül 2016-ban egy angol cég vette meg 225 millió forintért a villát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik