Belföld

Vona Gábor cikinek tartja korábbi önmagát

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke a Blikk Volt egyszer egy politikus című sorozatában arról beszélt: mióta maga mögött hagyta a politikát, könyvet írt, vlogot indított, közéleti beszélgetésekre jár, alapított egy céget, amivel egyebek mellett rendezvényeket szervez és marketingtanácsokat ad, azonban a Vona Gábor névvel piaci alapon nem egyszerű megélni.

Nem keresek annyit, mint politikusként, azt az egzisztenciát fel kellett adnom, ami frakcióvezetőként volt

– mondta a lapnak.

Vona Gábort sok kritika éri a Jobbik néppártosodása előtt aktív, militáns stílusú Magyar Gárda miatt, az egykori pártelnök szerint azonban bár sokak számára a Magyar Gárda„ emléke egy szélsőjobboldali szabadcsapat, ami a magyarországi cigányság és zsidóság és úgy általában a kisebbségekkel szemben jött létre. Ez nem igaz: a gárda Gyurcsány Ferenc 2006-os eseménykezelésének reakciójaként jött létre.” Vona abban érzi a felelősségét, hogy több náci, nyilas csapódott hozzájuk és nem szűrték a jelentkezőket.

Nagyon sok mindent szégyellek, de semmit sem bánok. Nem szeretem visszanézni a korábbi önmagamat, mert cikinek találom, de megtagadni se szeretném, mert amin átmentem, az segített, hogy azt tudjam képviselni, amit most: ki kell emelkednünk a törzsi háborúskodásból

– fogalmazott Vona.

Nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy visszatér-e a politikába. „A szoftverem nem változott. Most is a közélet közelében sistergek, de a pártpolitikába nem vágyom vissza. Legalábbis jelenleg biztos nem” – jelentette ki.

Vona Gábor úgy látja, az egykori radikális Jobbikkal szimpatizálók árulónak látják őt és haragszanak rá, ez az oka annak, hogy már csak minimális kapcsolata van a régi párttársaival. Jakab Péter, a párt jelenlegi elnöke is bírálta őt, ami Vonának nem esett jól, de nem akart rá érdemben reagálni. „Megpróbálom megtartani az eleganciámat” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik