Belföld

Nem fürödhetett, az állatok takarmányát ette egy évekig fogva tartott állatgondozó

police.hu
police.hu

Hajnalban csaptak le szerdán a rendőrök arra a férfire, akit azzal gyanúsítanak, hogy több embert is rabszolgaként dolgoztatott egy jánoshalmi tanyán.

A kiskunhalasi rendőrök egy büntetőügyben hallgattak ki egy 69 éves férfit néhány héttel ezelőtt, aki – az akkori üggyel ugyan nem összefüggő – megdöbbentő dolgokról mesélt a nyomozóknak. Elmondta, hogy munkaadója évek óta fogva tartja egy tanyán, ahol ingyen, és egészen embertelen körülmények között kell dolgoznia.

Az áldozat és az elkövető közel tíz évvel ezelőtt ismerkedtek meg egymással. A vállalkozó munkát, lakhatást és teljes ellátást ajánlott a férfinek nyolc évvel ezelőtt azért, hogy a férfi gondozza a tanyáján lévő állatállományt. A megállapodás rá eső részét a férfi teljesítette, azonban megbízója egyre kevesebb fizetési hajlandóságot mutatott, majd egy idő után semennyi bért nem adott az alkalmazottjának.

police.hu

A munkaadó többször bántalmazta áldozatát, aki ugyan próbált elmenekülni, de a gazda mindannyiszor visszahurcolta a tanyára, ahol alapvető tisztálkodásra sem volt lehetősége, majd egy idő után enni is alig kapott. A kiszolgáltatott férfi egy fűtés nélküli abraktárolóban húzta meg magát, és előfordult, hogy az állatoknak szánt takarmányból evett. A gyanúsított attól sem riadt vissza, hogy bántalmazza a kiszolgáltatott férfit, aki a sanyargatás ellenére senkitől sem kért segítséget.

police.hu

A nyomozók időközben kiderítették, hogy a tanyatulajdonosnak nem csupán egy áldozata volt. További két, nehéz helyzetben lévő férfi is hasonlóképpen járt. Mindkettejüknek munkát, ellátást, fizetséget ígért, ám a verésen és az emberhez nem méltó körülményeken kívül semmit nem kaptak. Egy 36 éves juhászt pedig azzal fenyegetett, hogy meg fogja öletni, ha vallomást tesz ellene.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói  a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársainak segítségével szerdán hajnalban fogták el a bűncselekményekkel gyanúsított jánoshalmi férfit.

police.hu

A 38 éves férfit a sértettek sanyargatásával, több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelemmel, kényszermunka bűntettével, valamint kényszerítés hatósági eljárásban bűntettével gyanúsítják. A jánoshalmi lakost kihallgatását követően őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.

A rendőrök a nyomozás során széleskörűen vizsgálódnak: szakértők bevonásával azt is megállapítják, hogy az állatok ellátása a tanyán megfelelő volt-e, esetlegesen a gazda az állatok tartásának szabályait vétkesen megszegte-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik