Belföld

„Három-nyolc hét múlva a szomszédok szagokat éreznek” – gyanús eltartási szerződéskötések után halt meg több idős ember Óbudán

Egy esetleges haláleset után minden azé lesz, aki megvásárolta a tulajdonjogot.

Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülmények között elhaláloznak! Kérjük vigyázzanak, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!

Ez a hirdetmény került ki több Vörösvári úti lépcsőházba az Óbudai 5. számú Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László jóvoltából, miután a környéken gyanús halálesetek borzolják a kedélyeket. Az ügyről beszámoló Telex azt írja, ezek mindegyike ugyanabban a III. kerületi panelházban következett be.

Már korábban is lehetett hallani olyan történeteket a környékről, amikor idős egyedülálló személyek nem sokkal azután haláloztak el, hogy eltartási szerződést kötöttek. A lap szerint itt többnyire nem hagyományos eltartási szerződésről van szó, hanem olyan adásvételiről, aminek értelmében az idős tulajdonos haláláig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik. Egy esetleges haláleset után viszont az ingatlanban található ingóságokat, bútorokat, ékszereket is megörökli az, aki megvásárolta a tulajdonjogot. Bár a megállapodásokat nem mindig ugyanaz a személy kötötte meg az érintettekkel, a Telexnek nyilatkozó Tilly szerint minden esetben ugyanarról a körről van szó.

A szövetkezet elnöke részletezi, hogy szerződést megkötni vágyók pontos információkkal rendelkeznek az idősekről, tudnak a családi állapotukról és arról is, melyik ajtónál laknak pontosan. Hogy honnan szedik az információkat, rejtély, legtöbben mindenesetre a ház melletti piacra tippelnek, ahol a haszonlesők az idős emberek közelében és bizalmába férkőznek, és mikötben segítenek a csomagjaikat cipelni, ártalmatlanul kikérdezik őket.

Tilly Zoltán szerint egy 40 milliós értékű lakásnál 8-10 millió forintnyi vételárat utalnak át, majd két-három nap múlva felhívják az idős embereket, és mondvacsinált okokkal kivetetik velük a pénzt a bankból, mindezt azért, hogy az a lakásban legyen, hiszen minden, ami ott van, az a szerződő felet illeti a halál után.

Aztán nem tudjuk, mi történik, de három-nyolc hét múlva a szomszédok szagokat éreznek, a lakást feltörik és megtalálják bent a holttestet.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség közölte, egy konkrét esetben vizsgálódnak, ahol egy haláleset után hirtelen új tulajdonos jelent meg a színen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik