Belföld

Kartellgyanú miatt vizsgálódnak a BKV hajóüzemeltetési közbeszerzése körül

A vállalkozásoknál a hatóságok előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatásokat tartottak.

Kartellgyanú miatt indított vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a BKV hajóüzemeltetésre vonatkozó közbeszerzésével kapcsolatban. A versenyhatóság az ügy feltárásához rajtaütéseket tartott a közbeszerzés egyes ajánlattevőinél, derült ki a GVH által kiadott közleményből.

A hivatal a hónap elején indított versenykorlátozó megállapodás gyanújával versenyfelügyeleti eljárást a BKV Zrt. „Menetrend szerinti hajóüzemeltetés” tárgyában lefolytatott közbeszerzés kapcsán, mert egy bejelentés alapján fennáll a gyanú, hogy a közbeszerzési eljárás során bizonyos vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak az ajánlati árak, illetve a nyertes meghatározása érdekében.

A vállalkozásoknál a hatóság előzetes bejelentés nélküli helyszíni kutatásokat tartott, amelynek lehetőségét a versenytörvény biztosítja. A rajtaütések során elektronikus másolatokat készítettek az érintett cégek adathordozóiról, amelyek elemzése folyamatban van.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása ugyanakkor nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették, az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik