Belföld

Napi 15 ezerért sem mennek napszámosnak a fiatalok

MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA / Bizományosi: Oláh Tibor

Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány, illetve a munkaerő minősége a zöldség-gyümölcs ágazatnak, miközben a szektor termelési értéke 300 milliárd forint – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Becslések szerint a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt az ágazat 200-250 ezer embernek tud munkát adni, a munkaerőhiány azonban eléri a 15-25 százalékot. A szakember elmondása szerint az az alkalmazottak zöme 50 év feletti, a fiatalok számára ugyanis nem vonzó a napszámos munka,  még úgy sem, hogy az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek. Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli napi bért keres, az ország középső és nyugati részében azonban már napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre, de nem ritka a 15 ezer forint körüli napszám sem, és mindez a nem szakképzett fizikai munkaerőre vonatkozik.

„A munkaerőhiány mostanra olyan kritikussá vált, hogy a zöldség-gyümölcstermesztők kénytelenek elfogadni azt a tényt, egyáltalán nem biztos, hogy akkor és annyi emberrel tudnak aktuálisan dolgoztatni, mint amennyire éppen szükség lenne. Emiatt pedig kénytelenek a szükségesnél tovább a fán hagyni a gyümölcsöt vagy a földben a zöldséget, ez viszont alapvetően befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét is egyaránt” – mondta Apáti Ferenc.

Kapcsolódó
Havi nettó 400 ezer forintért sem sütnek lángost a Balatonon
Végigturnéztuk a fél Balatont azért, hogy fény derítsünk két kérdésre. Az egyik az, hogy valóban kevesebb-e a vendég mint 2020-ban volt. A másik, hogy tényleg olyan nehéz-e évek óta szakképzett munkaerőt találni a Balatonon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik