Belföld

Pécsen találtak orvost a zalaegerszegi traumatológia újraindítására

MTI / Varga György
MTI / Varga György

„A pécsi egyetemen megtaláltuk azt a szakembert, aki vállalja a zalaegerszegi megyei kórház traumatológiájának a vezetését” – mondta el a Népszavának Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért is felelős vezetője.

A miniszter hozzátette, az új főorvos feladata lesz mielőbb „újraépíteni” az osztályt, amihez az egyetem minden tőle telhetőt biztosít. Palkovics abban bízik, hogy akár heteken belül fölveheti a munkát az új szakorvosi csapat. A zalaegerszegi traumatológiai osztály a jövőben kihelyezett tanszékként is üzemel, gyakorló hellyé válik, azaz orvostanhallgatók is részt vehetnek a munkában, illetve rezidensekkel egészíthetik ki a személyi állományt.

Június végén hét traumatológus mondott fel a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, és ezzel lényegében megszűnt a baleseti sérültek sürgősségi ellátása. Emiatt múlt hét csütörtöktől a komolyabb ellátásra, műtétre szorulókat három másik intézménybe, a több mint 50 kilométerre lévő nagykanizsai, szombathelyi és a 130 kilométerre fekvő kaposvári kórházba szállítják a mentők.

A zalaegerszegi kórház főigazgatója július nyolcadikán jelezte hivatalosan, hogy orvoshiány miatt nem tudja ellátni a súlyos sérülteket az intézmény. A kórház akkori közleménye szerint a távozó traumatológusok követelései „a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges”, ezért korábbi felmondásukat véglegesnek tekintették.

Négy nappal a traumatológia leállása után Kásler Miklós Emmi-miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik