Belföld

Jogsértően vették el az újszülöttet édesanyjától

24.hu
24.hu
Hét éve tartó ügyben hozott döntést a Kúria.

A helyi gyermekjóléti szolgálat és a gyámhivatal mélyszegénységben élő, roma családok jogait sértette meg egy borsodi zsákfaluban. A  Kúria megerősítette azt is, a miskolci kórházban megsértették az édesanya emberi méltóságát, amikor még szoptatni sem hagyták, az újszülöttet már akkor elvették tőle, amikor hatósági döntés sem volt erről.

A Társaság a Szabadságjogokért ( TASZ) az Európai Roma Jogok Központjával (ERRC) közösen indította a pert hét éve, amikor a borsodi faluból megkereste őket két roma család, miután a helyi gyermekvédelem kiemelte gyermekeiket.

Kiderült, az 1600 lelkes település lakóinak fele mélyszegénységben élő roma ember. Többségüktől szintén elvették gyerekeiket, noha a törvény tiltja a szegénység miatti gyerekkiemelést.

2014-ben beperelték a gyermekjóléti szolgálatot, a gyámhivatalt és a miskolci kórházat. Három év után első fokon elveszítették a pert, de közben a két családhoz hét gyermek visszakerült.

Fellebbeztek. 2020 januárjában a Debreceni Ítélőtábla kimondta, az alperesek megsértették a két család tagjainak személyiségi jogait:

  • a gyermekjóléti szolgálat nem végzett megfelelő családgondozói munkát
  • a gyámhatóság elmulasztotta ellenőrizni, kikényszeríteni ezt, féléves késedelemmel járt el a gyermekvédelmi eljárásban,
  • a kórház emberi méltóságot sértő módon szakította el az újszülöttet anyja mellkasáról, súlyosan megalázva az anyát azzal, hogy nem engedte szoptatni a kisbabáját.

A jogerős ítélet után a Kúria végső döntésében most mindenben egyetértett az Ítélőtáblával, kimondta a felperesek alapjogainak sérelmét, és csaknem egymillió forintos sérelemdíjat ítélt meg számukra.

A TASZ emlékeztetett arra is, országos jelenség évtizedek óta, hogy hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családoktól sorra veszik el a gyerekeket anyagi, lakhatási okokra hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik