Belföld

Akkora a munkaerőhiány a szállodaiparban, hogy sokszor már az igazgatók takarítanak

Kallos Bea / MTI
Kallos Bea / MTI

A budapesti szállodások mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább minimalizálják a veszteségüket, különféle akciókat hirdetnek az üzletembereknek is, hátha most már üzleti útra indulnak – mondta az InfoRádiónak Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor ezek pótcselekvések.

Flesch hangsúlyozta, hogy a belföldi turizmus 75-80 százalékát a budapestiek adják, amin változtatni kellene. Ráadásul ha sikerülne is megduplázni a nagyjából 8-10 százalékos vidéki foglaltságot Budapesten, az akkor is még csak 20 százalékot jelentene, ami közel sem elég ahhoz, hogy életben tartsa a fővárosi szállodákat. Mint mondta: a külföldiek nélkül Budapest nem kalkulálható turisztikai szempontból.

A szövetség elnöke a munkaerő kérdését drámainak értékelte, elmondása szerint akkora a hiány, hogy sokszor már az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak, és szakácsok sincsenek, pedig még el sem indult igazából Nyugat-Európából a magyar szakemberek „elszívása”.

Nagyon sok fiatal elhagyta a szakmát, reméljük csak ideiglenesen, miután bizalmatlanság van a szakmával kapcsolatban, amit vissza kell majd szerezni. Mindez azonban csak úgy lehetséges, ha tényleg stabilizálódik a helyzet, nem lesznek lezárások, nem lesznek újabb hullámok, és mindenki el tudja hinni, hogy ez a szakma megint ugyanolyan szép lesz, mint amelyik volt 2019 előtt

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik