Belföld koronavírus

Az AstraZeneca cáfolja Rusvai Miklós nyilatkozatát

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Kedd reggel a 24.hu is beszámolt arról, hogy Rusvai Miklós virológus az ATV-nek arról beszélt: a kínai Sinopharmhoz hasonlóan az AstraZenecával oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettséga koronavírus ellen. A szakember arról ugyanakkor nem beszélt, hogy milyen adatok alapján állítja mindezt, erről ugyanis eddig hivatalos statisztika vagy kutatás a nyilvánosság előtt nem volt ismert.

Kapcsolódó
Virológus: Az AstraZenecával oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettség
Szerinte legalább 300 ezer olyan magyar van, aki megkapta az oltást, mégsem vált védetté.

AstraZeneca magyarországi képviselete ma közleményben reagált a járványtani szakértő észrevételeire.

„Azt a való életből származó adatokból biztosan tudjuk, hogy az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet nyújt mind az alfa (korábban brit) mind a delta (korábban indiai) variánssal szemben”

– írja az AstraZeneca magyarországi kommunikációs képviselője. A közlemény hangsúlyozza, hogy ezt az állításukat a Public Health England által júniusban közzétett friss adatokra alapozzák. Eszerint az AstraZeneca vakcina 92%-os hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, s a beoltottak között nem fordult elő haláleset.

A vakcina emellett, mint írják, szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa, korábban brit néven említett variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén. Haláleset itt sem fordult elő.

A közlemény hozzáteszi, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik