Belföld

Megalázó összegért is elvállalják a tanárok a nyári táboroztatást

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Egy II. kerületi táborba óránként 760 forintért „csábítják” a pedagógusokat, de Őrsi Gergely polgármester a 24.hu-nak azt mondta, már egyeztetnek a bérezés rendezéséről. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ritka, hogy gyermekfelügyeletért bruttó 1500 forintnál többet kapjon egy tanár, és előfordul, hogy a pedagógusokat kötelezik a táboroztatásra.

Napi bruttó 8 ezer forinttal „csábítják” a tanárokat, 6 ezer forinttal pedig a pedagógus hallgatókat egy II. kerületi nyári táborba. A hirdetés több pedagógus csoportban is felzúdulást keltett, miután a reggel 9 és délután 4 óra közötti gyermekfelügyeletért nettó 5320 forintot kap, aki elvállalja a munkát. Ez óránként 760 forint, így ha valaki mondjuk három buszjegyet is felhasznál a tábor helyszínére, a Klebelsberg Kultúrkúriába történő utazáshoz, egész nap egy fillért sem keresett.

A nyári táboroztatás kötelező feladat az önkormányzatoknak, mivel a tanévzáró után is szüksége van sok családnak a gyermekfelügyeletre. A pedagógusok bérét is az önkormányzatok vagy azok nonprofit cégei fizetik ilyenkor. Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere a 24.hu-nak elmondta, amikor értesült a bruttó 8 ezer forintos napi bérről, megkérte a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-t, hogy rendezzék ezt a helyzetet, és tárgyaljanak a tanárokkal a bérekről. A tárgyalás jelenleg is zajlik.

A bruttó 8 ezer forintos bérezés valóban kirívóan alacsony, de az átlagbér sem tűnik sokkal magasabbnak a nyári táborok esetében. A III. kerületben az Óbudai Sport és Szabadidő Nonprofit Kft. szervezi a nyári táborokat, a kerületi iskolából ide várják azokat, akiknek szükségük van gyermekfelügyeletre. És persze azokat a tanárokat, akik nyáron a fizetésük mellett szeretnének még egy kis pénzt keresni.

A napi nyolc óra munkáért cserébe bruttó 11 ezer forintot, vagyis nettó 7315 forintot kapnak a pedagógusok.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a 24.hu-nak elmondta, a nyári táboroztatásért nagyon kevés helyen fizetnek többet bruttó 1500 forintos órabérnél a pedagógusoknak. Pedig most is nagy szükség van a táborokra, így a tanárokra is, mivel az elmúlt másfél éves időszakban sok szülő szabadsága elfogyott, nem tudják hol elhelyezni a gyerekeket. Tapasztalataik szerint idén a korábbiakhoz képest nagyobb igény is van a táborokra.

Habár a táboroztatás nem kötelező feladata a tanároknak, a PSZ tud olyan helyről, ahol szinte kötelezik a pedagógusokat egy- vagy kétheti gyermekfelügyelet elvállalására. Gosztonyi Gábor arról is beszélt, hogy miután a fizetések nagyon alacsonyak, sokan még az alig ezer forintos órabérért is elvállalják a nyári munkát. Mindez szerinte jól jelzi a pedagógusok megalázó, kiszolgáltatott helyzetét.

A gyermekfelügyelet egyébként nem arról szól, hogy a gyerekek az iskola udvarán játszanak, miközben a tanárok egy padon ülve figyelik őket. Ennek jóval összetettebb a feladat, a II. kerületben például a gyermekek fogadása mellett az alábbi teendők várnak a pedagógusokra:

  • a napi foglalkozásokban való aktív részvétel,
  • a gyermekek kísérete kirándulásokra, különböző múzeumi látogatásokra és egyéb szervezett programokra.

Kerestük a Klebelsberg Központot is a tanárok díjazásával kapcsolatban, miután Hajnal Gabriella a KK vezetője tavaly a Magyar Nemzetnek azt mondta: „kérték az iskolákat, hogy egyeztessenek az önkormányzatok által szervezett napközis táborokról, és a pedagógusok ottani feladatellátásáról is. Ugyanis míg az önkormányzati táborokban a tanárok a szabadságuk alatt végezték a munkát napi 5–12 ezer forintos pluszért – gyakran húsznál is több gyerekre vigyázva –, addig az Erzsébet-táboroknál nem a szabadság terhére látják el a gyermekfelügyeletet a tanárok, és a ledolgozott időt később szabadságként kivehetik, és heti 25 ezer forintos étkezési utalványt kapnak utólag. Az is különbség, hogy utóbbiban legfeljebb 10 gyerek jut egy pedagógusra.”.

A Klebelsberg Központtól kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy nem rendelkeznek információkkal az önkormányzati táborokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik