Belföld

Anyagi jóvátétel, bérfelzárkózási program, zöld adók – Karácsony közzétette gazdasági programját

Karácsony Gergely a Jóvátételi Programját követően már gazdasági terveit is megosztotta a 99 mozgalom oldalán. A főpolgármester a többi között arról ír, hogy

a hazai szűk szupergazdag réteg ilyen ütemű vagyonosodása nem a gazdaság egészségének, hanem betegségének a jele. A haveri kapitalizmus rendszere és a kiváltságosok 1 százalékának érdekeit szolgáló adórendszer együttesen alakították ki ezt a betegséget.

Karácsony szerint „nem váltásra, hanem igazi változásra van szükség: új, igazságos gazdaságpolitikára! Olyanra, amelyik nem a tőkét, hanem az embert helyezi a középpontba, amelyik belátja, hogy nem az ember van a munkáért, hanem a munka az emberért. Amelyik nem élet-halál harcként fogja fel a piacok működését, hanem együttműködésként, közös munkálkodásként. Olyan gazdaságpolitikára, amelyik ad mindenkinek, nem csak egyeseknek, és olyanra, amelyik képes létrehozni az összetartó, szolidáris közösségeknek azon hálózatát, amely választ adhat a klímaválság, az elöregedő társadalom vagy akár a koronavírus-járványhoz hasonló katasztrófák kihívásaira”.

A gazdaságpolitikai terv részletei:

  • „Kormányváltást követően első lépésként anyagi jóvátételt nyújtunk mindazoknak, akiknek a járvány okozta válság alatt a kormány nem adott érdemi segítséget: kárpótolni kell a mikro- és kisvállalkozókat.”
  • „Igazságossá tesszük az adórendszert! Progresszív jövedelemadóra van szükség: az alacsonyabb jövedelműek helyzetét javítjuk, és nagyobb hozzájárulást kérünk azoktól, akik havi 1 millió forintnál jobban keresnek.”
  • „A rabszolgatörvényt haladéktalanul eltöröljük, a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel együtt kidolgozzuk a Munka Törvénykönyvének a munkavállalói jogokat erőteljesebben biztosító módosítását.”
  • „Bérfelzárkózási programot vezetünk be: 200 ezer forintra emeljük a nettó – vagyis amit a dolgozó kézhez kap – minimálbért a ciklus végére.”
  • „Zöld adókat és zöld illetékeket vetünk ki a környezeti-természeti fenntarthatóságot akadályozó, szennyező termelésre és fogyasztásra.”

Ha a teljes gazdaságpolitikai programot elolvasná, akkor azt ide kattintva megteheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik