Belföld

Kemenesi: Több magyar településen már most is elterjedtek az inváziós szúnyogfajok

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Az ország számos településén már most is elterjedtek az inváziós szúnyogfajok Magyarországon. Jó példa erre Barcs, ahol nagyon sok ázsiai tigrisszúnyoggal lehet találkozni, de ugyanez elmondható Budapest egyes kerületeire. A ház körül még a mostani időjárás mellett is hatékonyan szaporodnak

– mondta Kemenesi Gábor a portfolio.hu-nak. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy már hazánkban sem csak elvétve lehet találkozni ezekkel a szúnyogokkal: itt is jelen van már az ázsiai tigrisszúnyog, a koreai szúnyog, valamint a japán bozótszúnyog is.

A biológus arra figyelmeztetett, hogy a globális folyamatok elhozhatják azokat a szúnyogfajokat Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz. Kemenesi már nyolc éve kutatja a Magyarországon jelenlévő csípőszúnyogokat, és arról beszélt, hogy Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából.

Noha ez a betegség nem halálos, nagyon súlyos ízületi fájdalommal és lázzal jár, és okozhat tartós egészségkárosodást. Az egzotikus, trópusi vírusokat az inváziós szúnyogok is elhozhatják Európába, amelyek ezeket a betegségeket eredetileg hazájukban is terjesztik.

Kemenesi úgy véli, az inváziós szúnyogok térnyerése lassú folyamat, de egyáltalán nem dőlhetünk hátra, hiszen

egész Európában hasonló a helyzet, mint Magyarországon. Szépen lassan terejdnek, és egyre inkább elkerülhetetlenné válik, hogy ezek a szúnyogfajok mindenhol megjelenjenek.

Ráadásul megakadályozható lenne, hogy gyors ütemben emelkedjen az inváziós szúnyogfajoknak a száma, mégpedig integrált szúnyogirtási módszerrel, amelynek a biológiai gyérítés az alapja, a katasztrófavédelmi és kémiai gyérítés nem megoldás.

A virológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a Covidot vagy a HIV-vírust nem terjesztik a szúnyogok, de rengeteg trópusi betegséget igen, így ha nem akarjuk, hogy ezek meghonosodjanak hazánkban, fel kell lépni ellenük.

Kapcsolódó
Már holnap baj lehet a hazai szúnyogokból
A csípőszúnyogok – főleg a három új, inváziós fajuk – állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik