Belföld

Beer Miklós: El kell fogadnunk őket, az viszont zavar bennünket, ha az LMBTQ propagálásával találkozunk

Bielik István/24.hu
Bielik István/24.hu

„Tudomásul kell vennünk a szexuális identitásproblémával küzdők állapotát, és azt, hogy ők nem okozói ennek a helyzetnek. El kell fogadnunk őket és segítenünk kell, hogy megtalálják a helyüket, az viszont zavar bennünket, ha az LMBTQ gondolkodás propagálásával találkozunk, mintha ez lenne az ideális emberi élethelyzet” – mondta a hvg.hu-nak Beer Miklós volt váci püspök, amikor arról kérdezték, hogyan változott az egyház állásfoglalása a melegek megítélésében.

Az egyházi munkától visszavonult katolikus lelkész azt tapasztalja, hogy az elmúlt évtizedekben szemléletváltás történt: amíg a homoszexualitás az ószövetségi tanításban tényleg szigorúan volt megítélve, a téma láthatóbb megjelenése előrelendítette az egyházi elfogadást is.

Szerinte a kereszténység egyelőre csak keresi a megfelelő szavakat, hogy ne eredendően sértően álljon a kérdéshez. Elmondta, hogy az egyház igyekszik könyörületes maradni, de azt nem tudják elfogadni, hogy a homoszexuális párokat is házasoknak tekintsék, ahogy azt sem, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe.

A homofób pedofiltörvény szerinte alkalmat ad a bonyolult fogalmak tisztázására, de megjegyezte azt is, hogy nem szerencsés, amikor politikusok a kereszténységre hivatkozva hoznak döntéseket.

Az egyháziak politikai elkötelezettségtől függetlenül próbálnak mindenkit megszólítani, a politikusok azonban sokszor a kereszténység nevében sértenek meg más vallási közösségeket, vagy valláson kívüli embereket. Ennek nem tudunk örülni

–mondta a hvg.hu-nak adott interjújában a volt váci püspök. Arról is beszélt, hogy sokkal határozottabb fellépést várna el az egyháztól a romák helyzetével kapcsolatban, hiszen „égető feladatunk a cigány testvéreink felemelkedésének segítése”.

Beer megemlítette azt is, hogy a mértéktartás kulcseleme kéne legyen a keresztény életnek.

Ameddig ilyen lagymatag módon éljük meg a vallásosságunkat, miért csodálkozunk azon, ha nem akarnak csatlakozni hozzánk?

– kérdezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik