Belföld

Karácsony kötelezettségszegési eljárást kezdeményez a kormány ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezek amiatt, hogy a kormány a saját klientúrájának extraprofitot biztosítva 35 évre privatizálja a magyar autópályákat. Nem hagyhatjuk, hogy suttyomban lopják el alólunk a gyorsforgalmi utakat, titokban szervezzenek ki 5000 milliárd forintnyi közvagyont magánzsebekbe

– írja Karácsony Gergely csütörtökön Facebook-oldalán. A főpolgármester posztjában emlékeztet: az Európai Unió joga és a magyar közbeszerzési törvény szerint is csak akkor köthető öt évnél hosszabb időre koncessziós szerződés, ha az ajánlatkérő számításokkal tudja bizonyítani, hogy az nem eredményez extraprofitot a pályázatot elnyerők számára.

A magyar kormány az autópályák 35 évre való kiprivatizálásával kapcsolatban titkolja ezeket a számításokat, Karácsony szerint nem véletlenül.

Ha ezek nyilvánosak lennének, a napnál világosabb lenne mindenki számára, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb lopására készül Orbán Viktor kormánya: két generációra akarnak extraprofitot kijátszani a saját holdudvaruk számára. Már most szólok, úgy, hogy azt minden potenciális pályázó előre tudja és értse: a következő kormány nem fogja érvényesnek elismerni ezt a pályázatot, és egy fillér koncessziós díjat nem fog kifizetni sem Mészáros Lőrincnek, sem a Szíjjártó Pétert megjachtoztató Szíjj Lászlónak, sem a kínai állami építőipari vállalatnak, sem senkinek

– fogalmazott a bejegyzésben a főpolgármester, aki az Európai Bizottsághoz fordul, hogy az indítson kötelezettségszegései eljárást a koncessziós pályázat miatt a magyar kormány ellen.

A magyar gyorsforgalmi úthálózat magánkézbe szervezéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Ontja a nyereséget az autópályák üzemeltetése, Rogánék mégis szabadulnának tőle
Harmincöt évre adnák magánkézbe az autópályákat. A piacon csak találgatják, egyáltalán milyen cégek jöhetnek majd szóba a biznisznél.

Frissítünk!

A Kormányzati Tájékoztatási Központ cikkünk megjelenését követően közleményben reagált Karácsony Gergely szavaira. A KTK azt írja: „a főpolgármester állításaival szemben a kormány nem titkosította a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése és üzemeltetése tárgyában folyamatban lévő kétszakaszos, nyílt, tárgyalásos, uniós eljárásrend szerinti koncessziós beszerzési eljárás adatait”.

Közlésük szerint az eljárás során a közbeszerzési törvény szabályai szerinti valamennyi információ, adat hozzáférhető és nyilvános. : „A hatályos jogszabályok szerint a folyamatban lévő beszerzési eljárásokkal kapcsolatos döntések megalapozását szolgáló adatok a verseny tisztaságának teljes körű biztosítását szem előtt tartva hozhatóak nyilvánosságra. Ezért a döntés előkészítő adatokból a nyilvános pályázati anyagokon, információkon túl a pályázat végéig nem adható ki további adat kifejezetten annak érdekében, hogy egyik pályázó se kerülhessen versenyelőnybe az eljárás során. Ez az eljárás felel meg az európai uniós közbeszerzési szabályoknak”, írták közleményükben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik