Belföld

Hála van. Pénz nincs? Kormány kontra ellenzék az egészségügyről

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Orbán Viktor és Kásler Miklós nagyon hálás, Szél Bernadett és Dobrev Klára szerint ez nagyon kevés. Az egészségügyi szakdolgozók közben ünnepelnének, ha lenne mit.

Orbán Viktor Semmelweis-nap alkalmából nagyon röviden, de  méltatta az egészségügyi dolgozókat. Közösségi oldalán a kormányfő kiemelte helytállásukat, szolgálatukat, amit meg is  megköszönt.

A koronavírus-járvány harmadik hullámát közös erővel letörtük

– írta a kormányfő.

Minisztere, Kásler Miklós a Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók az egyetemes magyarság példaképeivé váltak, ők

őrzik a lángot, a világosságot, az emberi életet.

Kérte, a jövőben is Semmelweis Ignác örökségének szellemében folytassák gyógyító, ápoló, életmentő tevékenységüket.

Szél Bernadett szintén a közösségi oldalán arról írt, nagyon várja, hogy Orbán Viktor az egészségügy helyzetéről írjon szamizdatot, és azzal plakátolja tele az országot, hogy hány betöltetlen háziorvosi praxis van. A független képviselő megnézte.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja szerint jelenleg 645 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban – ez februárban még 609 volt. Szerinte egy normális országban ilyenkor a kormány emeli a finanszírozást, míg nálunk Kásler Miklós inkább csökkenti az elvárásokat.

Kapcsolódó
Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben
Az egészségügyért is felelős Kásler Miklós miniszter rendelete péntektől érvényes.

A tendencia világos: megfelelő képesítés nélküli munkaerővel akarják kezelni az orvoshiányt, nem forrásbevonással.

Szél Bernadett szerint ez a helyzet az oktatásban, a szociális területen is, ami tarthatatlan.

Ne az az elvárásokat szállítsa egyre lejjebb és lejjebb a propagandakormány, hanem becsülje meg az egészségügyben, oktatásban, szociális ellátásban dolgozók munkáját!

Semmelweis-nap alkalmából üzent Dobrev Klára is. A DK miniszterelnök-jelöltje közölte: a 2022-es választás után az egészségügyi dolgozóknak visszaadják azt a megbecsülést, amit Orbán Viktorék elvettek tőlük.

Visszavonják a katonai jellegű státusztörvényt, ami hátrányos helyzetbe hozza az egészségügyi dolgozókat, támogatják legalább plusz 3 ezer új  orvos, 9 ezer ápoló és 500 háziorvos munkába állítását.

Dobrev Klára jelezte, olyan európai színvonalú egészségügyet akar, ahol

méltó körülmények között gyógyíthatnak az egészségügyi dolgozók és méltó körülmények közt gyógyulhatnak a betegek.

A Népszava közben arról írt, hogy éppen Semmelweis-nap előtt kapták meg az egészségügyi szakdolgozók azt a levelet, amelyben a  minisztérium elutasította kérésüket, hogy hozzák előre a jövő  januártól beígért, 21 százalékos béremelésüket július elsejére.

Kapcsolódó
Hiába kérték az egészségügyi szakdolgozók, nem hozza előre a béremelést az Emmi
A minisztérium az indoklásában emlékeztetett rá, milyen sokszor megköszönték már az érintettek munkáját a pandémia során.

Szakszervezetek: A szó nem elég!

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) közös közleményben jelezte, hogy a magyar egészségügy emberemlékezet óta nem volt olyan kihívásoknak kitéve, mint idén. Az ünnepen köszönet jár azoknak,

akik saját egészségüket, sokszor családjukat is kitéve a súlyos fertőzésnek, mindennap megküzdöttek a járvánnyal és maguk is súlyos traumákon estek át a betegek elvesztése miatt. (…) Elviselték, hogy gyakran egyik napról a másikra kirendelték őket néha hónapokra más intézménybe, településre, hogy mentsék, akiket lehet.

A szakszervezetek szerint a fokozott terheléssel nem volt arányos az elismerés. Az évtizedek óta felhalmozódott bérlemaradás felzárkóztatása csak a dolgozók mintegy 15%-át kitevő orvosi, gyógyszerészi, pszichológusi stb. munkakörökben kezdődött meg.

A munka intenzitásában jellemző differenciákat az orvosi bértábla nem fejezi ki, garantálható egyes területeken a súlyos, tartós munkaerőhiány. Rendezetlen az ügyeleti túlmunka díjazása. Mint írták, senkitől sem várható el, hogy éjszaka, hétvégén, szeretteitől távol az alapbérénél is alacsonyabb díjazásért végezzen munkát.

Mivel a kapacitások nem nőttek, továbbra is óriási a terhelés a munkavállalókon. Az ápolók, mentődolgozók, asszisztensek, a diagnosztizálásban vagy a műszaki területen dolgozók jelentős része csak emberfeletti többletmunkával éri el az átlagos magyar keresetet.

Semmi nem kompenzálja a lelki, fizikai többletterhelést, a fertőzésveszélyt, az emberéletekért vállalt felelősséget.

Sok munkáltató a hatályos jogszabályokat sem tartja be a dolgozók bérének, pótlékainak megállapításánál. A hosszú ideje a szakmában dolgozók most szembesültek azzal, hogy számos juttatás lecsökkent (felmentési idő), a mai szabályok szerint úgy tűnik, sokan búcsút mondhatnak a korábban az ágazathoz való évtizedes hűséget elismerő jubileumi jutalomnak is

Nem voltak elegendők a járvány megpróbáltatásai, az egészségügyi és az egészségügyben dolgozókra nagy terhet raktak a szolgálati jogviszony ma is ellentmondásos, következetlen szabályai, az elmaradt ellátások bepótlásának terhe. Az elismerés eddigi formái a többség számára jelképesnek tekinthetők, nem elegendőek, nem biztosítanak megfelelő megélhetést, elviselhető mértékű munkaidő alatt.

Így nem tarhatjuk meg az egészségügyi dolgozókat. Sürgős, valós mértékű béremelésre van szükség mindenkinek a munkájával, felelősségével, tudásával és a végzett munka intenzitásával arányosan annak érdekében, hogy nappal és éjjel, hétköznap és ünnepnap legyen, aki gyógyít, ápol, diagnosztizál és ment, fenntarja az épületeket, biztosítja az oxigént, ha kell a hűtést és fűtést, és takarít vagy ételt ad a betegeknek.

A dolgozóknak hiába nagy a hivatástudatuk, nem rabszolgák. Nem dolgozhatnak heti 72 órát tartósan, nem lehet tárgyként kezelni őket. Tisztességes bánásmódot, méltó elismerést, biztonságos jövőképet akarnak. A szó nem elég!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik