Belföld

A honvédség egyik alkalmazottja azt állítja, rendszeresen szexre kényszerítette egy magas rangú katona

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Honvédség egyik női alkalmazottja azt állítja, hogy rendszeresen közösülésre kényszerítette őt egy magas rangú katona, ami miatt feljelentést tett az ügyészségen – írja a Hvg 360. A cikk szerint az alezredes ellen szexuális zaklatás miatt a katonaságon belül is méltatlansági eljárás indult, ám azt egyik első intézkedésével szüntette meg Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség nemrég kinevezett parancsnoka.

A lap a birtokába került vallomások alapján azt írja, hogy az ekkor már közel húsz éve a honvédség állományához tartozó nő kálváriája 2019 őszén kezdődött. Vallomása szerint új helyén, egy budapesti objektumban már az első nap találkozott az ezredparancsnok helyettesével, aki két-három héttel később nyíltan megkörnyékezte. A nő elmondása szerint az alezredes többször is szóba hozta, hogy szexuális kapcsolatot akar vele létesíteni, és utalt arra, hogy milyen sokat köszönhet neki, illetve, hogy esetleges előléptetése is tőle függ.

A nő vallomása szerint utóbb az alezredes „egy pontos időpontot szabott meg, hogy mikor kell szexelniük”. Az egyébként férjezett asszony nem utasította vissza az ezredes ultimátumszerű „ajánlatát”, azt mondta, azért, mert tanácstalannak érezte magát.

Ő lépett be először, az irodaajtó kitámasztó ékjét kirúgta, majd – miután én is beléptem – az ajtót kulcsra zárta, azt az ajtóban hagyta. Miután az ajtót bezárta, elkezdett közeledni felém azonnal úgy, hogy az ajtót takarja. Miután odaért hozzám, lehúzta a nadrágom, egy, az irodában lévő fotel fölé kellett hajolnom, majd megtörtént a szexuális aktus köztünk. (…) Miután befejeződött, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna, arra törekedett, hogy úgy távozzak az irodájából, mintha ott sem lettem volna, ne lássa azt senki

– olvasható a nő a lap által idézett vallomásában.

A sértett állítása szerint aztán ezek az alkalmak ismétlődtek,

olykor hetente csak egyszer, de előfordult, hogy naponta kétszer is. (…) Alezredes úr volt, hogy az irodámba jött, volt, hogy magához hívott be, ha éppen alkalmasnak tartotta az időt szexelni. Ebbéli viselkedéséből tudtam, hogy ebből nem tudok csak úgy kimászni bármikor, akkor még kedvesen, de tudtomra hozta, hogy bárkinek képes ártani, így jobb vele vigyázni.

2020 nyarán az alezredes a nő felnőtt lányával is megismerkedett, amikor a lány egy honvédségi program után találkozott az anyjával. Az asszony elmondása szerint ezután az elöljárója a lányával is kereste a kapcsolatot, majd egyszer közölte, hogy vele is szeretne szexelni, de csak az asszony engedélyével.

Később még azt is tudomásomra hozta, hogy jó lenne, ha hármasban csinálnánk.

A nő szerint az alezredes elmondta neki, hogy volt már, hogy megvádolták szexuális zaklatással, de nem tudták rábizonyítani, és ő sem tehet semmit ellene.

Ezután 2020. december elején a nő kórházban volt, amikor telefonon hívta az alezredes.

Emelt hangon kérdőre vont, hogy én miért jelentettem fel őt szexuális zaklatásért, mert a KNBSZ (katonai titkosszolgálat – a szerk.) is volt aznap reggel nála. (…) Azt mondta, elintézi, hogy a katonai pályafutásom ellehetetlenüljön, végül is azt ígérte, el fog bánni velem, hogy szólni mertem a KNBSZ-nek. A beszélgetés során többször a tudomására hoztam, hogy én nem fordultam egyetlen szolgálati vagy hivatalos szervhez sem, de ő ezt nem hitte el, pedig akkor ez volt az igazság.

A nő ezután beszélt az alakulat pszichológusával és a KNBSZ tisztjével is, de a reakciók alapján úgy tűnt, senkitől sem kap segítséget. Végül idén januárban tett feljelentést az ügyészségen. Február elején kihallgatták, részletes vallomást tett, ám azóta semmilyen előrelépés nem történt. Az ügyészség közlése szerint alárendelt megsértésének vétsége és más bűncselekmény miatt rendeltek el nyomozást, de még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

A Hvg megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium nem reagált. Nem hivatalos forrásból ugyanakkor úgy tudja a lap, hogy az ügyben egy másik nőt is meghallgattak, aki lényegében megerősítette azt, amit az alezredesről mondott. Ugyanakkor a méltatlansági eljárásra rányomta a bélyegét az, hogy június elején a honvédség vezetése váratlanul lecserélődött. Miután Benkő Tibor honvédelmi miniszter javaslatára Áder János államfő felmentette Korom Ferenc vezérezredest, a parancsnoki székbe a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz került. A lap szerint az ügyben a méltatlansági eljárást – Ruszin-Szendi döntése értelmében – megszüntették. Ráadásul az ügyet közelről ismerők szerint az alezredes ellen ugyanakkor fegyelmi eljárás indult, de ez sem zárulhatott le komolyabb szankcióval, mert a katona vezető pozíciója az ezrednél a történtek ellenére is betonbiztos maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik