Belföld

Áder János: Én is „csak” egy horgász vagyok

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
A testőreit is megtanította horgászni. Az államfő kopoltyúsnak hívja a halat. Süllőpárti, bár a lazacot sem veti meg.

Áder János két kormányközeli bulvárlapnak, a Borsnak és a Ripost7-nek mesélt nagyon hosszan hobbijáról, a horgászatról. Az államfőt forró belpolitikai ügyekről egyáltalán nem faggatták, egy keveset beszélt a környezetvédelemről és a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítványról. Viszont kiderült, nemcsak törvényt olvas, hanem recepteket is.

A köztársasági elnökről azt már eddig is tudni lehetett, hogy 55 éve pecázik. Mégsem ismer minden tavat, folyót, így ismeretlen helyen a helybeliektől kér és kap tanácsot. Nem lepődnek meg.

Tudják, hogy a tavon én is »csak« egy horgász vagyok, így szívesen segítenek a sporttársuknak.

Gyerekeit, feleségét nem igazán tudta megfertőzni szenvedélyével, ám test­őrei nagy részét igen, még a horgászat alapjaira is ő tanította meg őket. Áder János örül annak, hogy 700 ezres tagságával mára  a horgászat lett a legnépszerűbb szabadidősport, de annak is, hogy a halak megóvása is fontossá vált,

egyre óvatosabban bánnak az emberek a kopoltyúsokkal.

Magyarországra látogató külföldi politikust ő nem vitt horgászni, de őt már vitték külföldön. Akkor nem fogott semmit. Ha viszont kifogja, akkor el is készíti a halat. Olvas recepteket és ez alapján tévhitnek nevezi, hogy csak rántva, sütve, halászléként, paprikásan készíthető el a hal.

Fantasztikus, mennyire változatos a magyar konyha a kopoltyúsok elkészítésében is. A balatoni süllőnek nincs párja! Úgy gondolom, ízben veri a lazacot is, pedig azt is nagyon szeretem.

A feleségével a Covid-árvák támogatására létrehozott alapítványról azt mondja, az érintett családok száma már meghaladja a hatszázat, a gyerekeké pedig a kilencszázat. Az interjú végén az államfő azt is elárulja, Pintér Sándor belügyminiszternél ő lobbizta ki azt a tiszai jelzőrendszert, ami riaszt, ha az árhullám nagyobb mennyiségű szemetet hoz a magyarországi szakaszra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik