Belföld

Nézőpont: Orbán 50, Karácsony 18 százalékon áll

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormányközeli kutatóintézet hetente összeveti kettejük népszerűségét.

A Nézőpont Intézet reprezentatív kutatást készített a kormányközeli Magyar Nemzetnek arról, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának meg kormányfőnek a magyarok. Június végén a miniszterelnök 50, a főpolgármester 18 százalékon áll. Kiderült, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjei közül Karácsony Gergely esélyeit május közepe óta mérik.

A kormányközeli intézet azt írta, a főpolgármester a kampánystartja utáni héten 16, egy héttel később 14 százalékot kapott. Június elején 21%-ra nőtt a kormányfőségét támogatók aránya, ám a hónap végére ez 18%-ra csökkent. Ezt azzal magyarázzák, hogy a kínai egyetem elleni kampánynál erősebb hatása volt a nyelvtudás hiányának és a fővárosi dugóknak.

A vizsgált időszakban az Orbán Viktort újraválasztani akarók aránya folyamatosan 50 százalék körül volt, míg Karácsony Gergelynek az ellenzékiek körében sem egyértelmű a támogatása. Június végén a kormánykritikusok táborában ugyanannyian mondták, hogy sem Orbánt, sem Karácsonyt nem szeretnék miniszterelnöknek (41 százalék), mint ahányan a főpolgármestert favorizálták (42 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásai a grafikonon szereplő időpontokban, 1000 fő telefonos megkérdezésével készültek. A minta minden kutatásnál reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik