Belföld

Závecz: Megállt a Jobbik tavaly december óta tartó emelkedése

Alig változott a pártok támogatottsága az elmúlt hónapban a Závecz Reseach Intézet által frissen közreadott kutatás szerint. Mint írják, a Jobbik tavaly december óta tartó folyamatos emelkedése megállt, sőt a pártnak május és június között 1 százalékponttal kevesebb támogatója lett. A Demokratikus Koalíció éppen ennyivel emelkedett, így most mindkét párt  12 százalékon áll a választókorú népesség körében.

A június 8. és 16 között 1000 fős mintán végzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a Fidesz megtartotta 34 százalékos, vezető pozícióját, a Jobbikon és a DK-n kívül a többi ellenzéki párt támogatottságában nem mértek változást.

A választókorú lakosság körében:

  • az MSZP és a Momentum 6-6 százalékon,
  • az LMP 2 százalékon,
  • a Párbeszéd 1 százalékon,
  • a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékon
  • a Mi Hazánk szintén 1 százalékon állt.

A párt nélküliek aránya továbbra is magas, 24 százalék.

A közlemény megállapítja, hogy a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46 százalékot, a DK 17-et, a Jobbik szorosan mögötte 16 százalékot ért el. Az MSZP és a Momentum 7-7 százalékon, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékon áll. A Mi Hazánkot és a Kétfarkú Kutyapártot az aktív szavazók 1-1 százaléka támogatja.

Tavaly december óta készülnek közvélemény-kutatások a listák támogatottságától is, és az erőviszonyok azóta lényegében változatlanok. A hatpárti ellenzéki lista szoros versenyben áll a Fidesz-KDNP listájával. Ebben a hónapban az ellenzéki lista támogatottsága 39, a kormánypártoké 37 százalék volt.

A biztos választók körében az ellenzék 50, a Fidesz-KDNP listája 47 százalékon áll.

A két egymással szemben álló tömbnek ugyanakkor nagyon eltérő társadalmi beágyazottsága van. A kormányzó pártok az idősek körében verik az ellenzéket 42:35 arányban. Az alapfokú végzettségűek körében a Fidesz-KDNP előnye 5 százalékpont az ellenzékkel szemben, a megyeszékhelyek összevont kategóriájában 8 százalékpont, a falvakban viszont már 12 százalékpont az ellenzéki tömb hátránya.

Az ellenzéki lista egyértelműen megelőzi a Fidesz-KDNP-t a fiatalok körében, ebben a csoportban 8 százalékpontos az előnyük. A legnagyobb előnyük továbbra is Budapesten van, itt 52 százalékon állnak, miközben a Fidesz-KDNP a fővárosiak körében csak 29 százalékos támogatottságot élvez.

A különböző intézetek kutatási eredményeit az alábbi ábrákon foglaltuk össze:

Made with Flourish

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik