Belföld

Takáts Előd váltja a Corvinus Egyetem élén Lánczi Andrást

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Lánczi András rektori megbízatása június végén jár le, Áder János köztársasági elnök csütörtökön pedig már ki is nevezte utódát, Takáts Elődöt. Lánczi az elmúlt hat évben vezette az egyetemet, 2016-ban a Századvég Alapítvány elnöki posztjáról pályázott a rektori székre. Ő vezényelte le többek mellett az egyetem modellváltását, melynek eredményeképpen a Corvinus Egyetem a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány fenntartása alá került.

A rektori posztra idén március 19-én írtak ki pályázatot, egyetlen érvényes pályázat érkezett be, ez Takáts Elődé volt.

Takáts augusztus elsején foglalhatja el a rektori tisztséget, a megbízatásáról szóló dokumentumot csütörtökön vette át Áder János köztársasági elnöktől, azt követően, hogy az egyetem szenátusa és a fenntartó alapítvány kuratóriuma is kezdeményezte a kinevezést.

Az egyetem közleményében azt írja, Takáts Előd 1999-ben végzett az (akkor még Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem néven futó) intézményben pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. 2002-ben a CEU-n szerzett közgazdaságtudományi mesterfokozatot. A Princeton Egyetemen 2004-ben mesterfokozatot, majd 2006-ban PhD fokozatot szerzett ugyancsak közgazdaságtudományból.

A frissen kinevezett rektor korábban dolgozott a az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) is. 2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik