Krizsán Csaba / MTI
Belföld

Megnyíltak a schengeni határok, szerdától szabad az utazás

Korlátozás nélkül lehet szinte az összes szomszédos országból beutazni.

Szerdától megszűnt a határellenőrzés Magyarország schengeni belső határain – közölte a rendőrség a honlapján az MTI híre szerint. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében köszönetét fejezte ki a türelemért, a megértésért és azért a toleranciáért, amit a járványhelyzet miatti intézkedések során tanúsítaniuk kellett a főleg a szomszédos országokba ingázóknak vagy az üzletembereknek, illetve mindazoknak, akiknek külföldre kellett utazniuk.

A koronavírus-járvány miatt a kormány tavaly szeptember 1-től állította vissza ideiglenesen Magyarország teljes schengeni belső határszakaszán a határellenőrzést. Ezt azóta többször meghosszabbították, legutóbb június 23-áig. A rendőrség szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki – a polgári repülővel történő beutazást leszámítva – Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Ugyancsak korlátozás nélkül utazhat, aki a belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül átesett a Covid-19 betegségen vagy felmutatja – akár applikáción keresztül – védettségi igazolványát, valamint az azon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas igazolványát. Beléphet vele a felügyelete alatt álló 18 éven aluli is.

Beléphet továbbá az is, aki a védettségi igazolások elismeréséről szóló rendelet szerinti ország által kiállított, védettséget igazoló hatósági igazolvánnyal rendelkezik, valamint a felügyelete alatt álló 18 éven aluli is. Arról az MTI híre nem tesz említést, de fontos információ, hogy a szomszédos országok beléptetési szabályai és gyakorlata eltérhet, mindig tájékozódjunk határátlépés előtt!

A rendőrség honlapján részletes tájékoztató olvasható többi között a magyar állampolgárok, a magyar állampolgársággal nem rendelkezők határátlépéséről, a sporteseményekre és a kulturális rendezvényekre belépés szabályairól, a Magyarországon átutazókra vonatkozó szabályokról, a repülőtérre vagy repülőtérről történő tranzit speciális szabályairól. Akinek további információkra van szüksége, ezen az oldalon több telefonszámot is talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik