Belföld

Másfél hónapnyi időt kért Müller Cecília egyetlen dokumentum kiadására

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szél Bernadett lett volna kíváncsi egy dokumentumra, de a népegészségügyi központnak sok fontos dolga van.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő (aki az előválasztásokon amúgy a Momentum hathatós támogatásával indul ősszel) egy nap úgy döntött, kikér egy dokumentumot Müller Cecília országos tisztifőorvostól. A 444 cikke szerint ez a dokumentum egy állásfoglalás, amire hivatkozva körlevélben közölték a kórházakkal, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőket csak fizetős PCR-teszttel engedhetik be az intézménybe. Azonban Szél szerint Müllernek másfél hónap se volt elég a válaszadásra:

A tisztifőorvos asszony pedig 45 napot kért egy félperces munkára, majd elszúrta az indoklást — amit egyébként tovább tarthatott összeállítani, mint ameddig a csatolás tartott volna.

Szél Facebook-posztjában idézi Müller válaszlevelét, amiben a főorvos felsorolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ közfeladatait és válsághelyzetben adódó feladatait, igazolva, miért nem ér rá elküldeni a kérdéses dokumentumot. Szél szerint azonban ez így fals, a Központ csak akkor kérhetne 45 napos hosszabbítást, ha az adatigénylés a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné. De erről nincs szó a levélben Szél szerint, aki hozzátette, az operatív törzs feloszlott, Müller is bejelentette, hogy véget ért a harmadik járványhullám.

A képviselő szerint a kormány amúgy alkotmányellenesen tartja magánál még mindig a veszélyhelyzeti felhatalmazást, ezzel együtt a közérdekű adatok 90 napig való visszatartásának lehetőségét. Szél ennek okán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul, alkotmányellenes-e ez az eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik