Belföld

Hajléktalanoknak zsíros kenyeret osztó nőre hívtak rendőröket Kaposváron

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Abban a pillanatban, amikor látom, hogy az önkormányzat gondoskodik ezekről az emberekről, hátra lépek, de addig segítek nekik, s fel fogok lépni a megkülönböztetés, a kirekesztés, az üldöztetés ellen” – ezekkel a szavakkal kommentálta Pintér Judit kaposvári civil a Népszavának, hogy ételosztás közben többször is rendőrök jelentek meg a helyszínen.

Pintér Judit már több mint fél évtizede segíti a kaposvári hajléktalanokat, a Covid-járvány kitörésekor pedig alapított egy Facebook-csoportot, hogy nagyobb összefogással segíthesse tovább a rászorulókat. Kezdeményezéshez több mint négyszázan csatlakoztak. Az akció azonban nem tetszik mindenkinek: Pintér Juditot szomszédja többször is feljelentette, a jegyző pedig a közegészségügyi előírások betartása, az ételosztás engedélykötelessége miatt figyelmeztette. Pedig a főzéshez a hozzávalókat hentestől, zöldségestől, boltoktól kapta, illetve az adományként érkező összegekből megvásárolta, ráadásul állítása szerint ügyelt a járványügyi előírások betartására is. A kiporciózott adagokat a lakása erkélyéről kosárban eresztette le a rászorulóknak, akik maszkra, kézfertőtlenítőre is számíthattak tőle.

Amikor a közeli parkban szendvicset osztottam, láttam, fényképeznek a közterületesek. A társasházunk kapujában is rendre megjelennek, így átszoktunk a hátsó udvarba, de oda is utánunk jönnek. Néhány napja hat zsíros kenyeret adtam éppen a rászorulóknak, amikor előbb a közteresek, majd kisvártatva a rendőrök is megjelentek. Utóbbiak azt mondták, bejelentés érkezett, hogy balhé van

– fogalmazott a lapnak. Hozzátette: nem egyedi esetről van szó:

Másnap kaptam sonkát, kenyeret, megint összedobtam szendvicseket, mire a harmadikat kiadtam a kapun, már meg is jöttek ellenőrizni. A szöveg ugyanaz volt: bejelentés balhézásról. Felírtak a rendőrök, hiába magyaráztam, hogy én itt lakom! Miután kiderült, tényleg ott lakom, engem békén hagytak, de a fedél nélkülieket elzavarták. Kérdeztem, miért kell elmenniük, erre azt mondták, ez az utasítás, a belvárosból el kell tűnniük a hajléktalanoknak!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a lap kérdésére közölte: nem kaptak felkérést az önkormányzattól arra, hogy lépjenek fel erőteljesebben a belvárosban megjelenő hajléktalanokkal szemben és bár ilyen jellegű statisztikát nem vezetnek az intézkedésekről, úgy tapasztalják, az elmúlt időszakban nem vált gyakoribbá a velük szembeni intézkedés. Közölték azt is, hogy életvitelszerű utcán tartózkodás miatt egyáltalán nem indult eljárás.

Pintér Judit a lapnak azt mondta: megérti, hogy nem jó helyszín a belvárosi park és nyitott arra, hogy más helyen osszon ételt. „De ne a város szélén, amit tavaly ajánlottak, ahová nemcsak nekem, de a hajléktalanoknak is tortúra eljutni” – tette hozzá.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik