Belföld koronavírus

Koronavírusos franciák közelében ült, karanténba kellett vonulnia egy magyar gyereknek a szombati meccs után

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Váratlan hívást kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központtól hétfőn egy férfi, aki kiskorú gyerekével szurkolt a válogatottnak a szombati budapesti magyar-francia Eb-meccsen a Puskás Arénában. Az NNK arról tájékoztatta, hogy miután néhány, a közelükben ülő francia szurkolónál azonosították a koronavírust, a fiának jövő keddig karanténba kell vonulnia. Erről azóta megkapták a hivatalos értesítést is.

Még hétfőn megkerestük az NNK-t az üggyel kapcsolatban, ahonnan kedden előbb azt a választ kaptuk, hogy továbbították a megkeresést a Miniszterelnökségnek, később viszont mégis a népegészségügyi központ válaszolt. Azt írták,

egy francia származású család három tagja betegedett meg, akik vasárnap kerestek fel egy egészségügyi szolgáltatót.

Mivel a gyorstesztjük pozitív lett, Covid-osztályon különítették el őket, pozitivitásukat később a PCR-vizsgálat is megerősítette. A kontaktkutatást a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársai azonnal megkezdték, így kiderült, hogy a betegek szoros kontaktjai közül az egyik kiskorú. Amíg ugyanis a felnőttek csak védettségi igazolvánnyal mehetnek ki a Puskás Arénába a labdarúgó-Eb meccseire, a gyerekeknél erre nincs szüksége. Ugyanezzel magyarázható, hogy az apa nem került karanténba.

Kérdésünkre, hogy vannak-e más érintettek, az NNK azt írta, hogy „további magyar személyek más szektorban, a magyar táborban nézték végig a mérkőzést, így nem számítanak szoros kontaktnak”. A stadionban egyébként több szektorban keveredtek a magyar és a francia szurkolók. A francia kontaktok a mérkőzés után hazautaztak, megfertőződésükről nincs tudomása az NNK-nak.

Az Európa-bajnokság budapesti meccsein a külföldi szurkolókra más szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra. Míg a magyar felnőttek csak védettségi igazolvánnyal juthatnak be egy-egy meccsre, a külföldről érkezőknek a jegyük mellé elég egy 72 órán belül elvégzett negatív PCR-teszt bemutatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik