Belföld

Hőség – életbe lépett a vörös kód

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az előrejelzések alapján csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben.

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára jelentette be – írta az MTI.

Fülöp Attila azt mondta: a riasztás az előrejelzések alapján csütörtök reggel 8 óráig marad érvényben. Addig az érvényes szabályozás szerint a szociális intézményeknek kell fogadniuk az utcán élőket, akiknek elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható. Az államtitkár mindenkit arra kért, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Vörös kód idején tájékoztatást kell adni – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közzétett adatok alapján – arról, hol van nyitva lévő klimatizált helyiség. Közölni kell azt is, hol van ingyenes vízosztási hely, párakapu. Szükség esetén meg kell szervezni, hogy az érintett helyekre az érintettek eljussanak a gondozószolgálatok, krízisautók bevonásával.

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek.

Kapcsolódó
Az egész országban hőségre figyelmeztetnek, de több megyében leszakadhat az ég
Az ország legnagyobb részén 33 és 37 fok között alakul a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik