Belföld

Felfüggesztettet kértek a 158 szürkemarha halálát okozó állatkínzóra

Vádat emelt a Tatai Járási Ügyészség azzal az állatkínzó férfival szemben, aki a gazdasági társaság képviselőjeként elégtelen ellátást nyújtott a szürke szarvasmarha tenyészetnek, amely tömeges elhulláshoz vezetett.

A vádirat szerint a gazdasági társaság a Tatához közeli telephelyén szürke szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozott. A gazdasági társaság képviselője a jogszabályi rendelkezések megszegésével 2017-től nem biztosított megfelelő életkörülményeket az állatoknak, azokat elégtelen létszámú személyzettel, elégtelen méretű legelőkön, istállókban, elfogadhatatlan higiéniai körülmények között tartotta. De nem gondoskodott elegendő mennyiségű és minőségű takarmányról, és a megfelelő ivóvízellátásukról sem.

Az elkövető által üzemeltetett telephelyen 2018. január 1- április 10. között 158 szürke szarvasmarha pusztult el a nem megfelelő bánásmód miatt. Az állatok 2017 évtől télen és nyáron is súlyos éhezésnek voltak kitéve, az elégtelen mennyiségű és minőségű takarmányozás miatt pusztultak el. A férfi a tömeges pusztulás ellenére sem hívott állatorvost a telephelyre.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatai Járásbíróság a férfival szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik