Belföld

Nem járult hozzá a kiadatásához a két embert is lelövő kanadai gyilkos

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék annak a kanadai nőnek, illetve szlovák-kanadai állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akikkel szemben a Kanadai Ontario Kerületi Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot emberölés miatt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi és a nő február 28-án egy üzleti találkozón vett részt a terhükre rótt bűncselekmény két sértettjével. A megbeszélés során a férfi terhelt mindkét személyt lelőtte. Az egyik áldozat még a helyszínen életét vesztette. Ezt követően a páros külföldre menekült.

A bíróság a tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A kiadatás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt majd.

A tárgyaláson a női terhelt hozzájárult kiadatásához a specialitás elvének alkalmazásával, ami szerint kiadatása esetén a kanadai hatóságok kizárólag a jelen kiadatási kérelemben szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A bíróság a nő nyilatkozatára figyelemmel elrendelte annak ideiglenes kiadatási letartóztatását és megállapította, hogy esetében lehetőség van az egyszerűsített kiadatásra. A véglegessé vált végzés alapján a bíróság az iratokat megküldi az igazságügyi miniszternek további ügyintézés végett.

Az emberöléssel és emberölési kísérlettel gyanúsított férfi viszont nem járult hozzá a kiadatásához. A személyi körülményeire, a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel azonban a bíróság az ő esetében is elrendelte az ideiglenes kiadatási letartóztatást. 

A végzés nem végleges. Ha a kiadatás iránti megkeresés és annak mellékletei nem érkeznek meg 30 napon belül a kanadai hatóságoktól, akkor a terheltek ideiglenes kiadatási letartóztatása megszűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik