Belföld

Államosítják a maradék magánkézben lévő meddőségi centrumot is

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka utolsó napján megszavazta azt is, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetés végezni, írja a Telex.

A lap cikkében emlékeztet, a parlament elé május 25-én nyújtották be az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításait, ezek között szerepelt az az intézkedés is, amely szerint a maradék három magánkézben lévő meddőségi centrum, és egy kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet.

A meddőségi centrumok túlnyomó többségét még 2019 végén és 2020 elején államosították. Jelenleg 10 olyan intézmény van, ami az erre jogosult nőknek kezelést nyújt, de csak három van magánkézben.

Most viszont a magánszolgáltatóknak ezeket az intézményeket az államnak kell adniuk, a náluk tárolt embriókkal és ivarsejtekkel együtt kártalanításért cserében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a múlt heti kormányinfón beszélt arról, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik