Belföld

Itt a segítség: egy app megmondja, melyik a számodra legolcsóbb mobilos tarifacsomag

BillKiller
BillKiller
Akár több tízezer forinttal többet fizethetünk azért, mert a régi szokások rabjai vagyunk, és nem merünk mobilcsomagot váltani. Ezzel rengeteg magyar van így, valódi útvesztőbe kerül az, aki mégis rászánja magát a döntésre.

Az élet sok területén igaz lehet, hogy a legtöbb pénzt azokért a dolgokért fizetjük, amiket aztán nem is használunk – elég csak a kidobott ételekre, egyszer sem felvett ruhákra gondolni. Ha tudatosan próbáljuk kezelni a pénzügyeinket, idővel feltűnhetnek ezek a rejtőzködő, lényegében pazarlást jelentő költségek, amik sokszor bizonyos rossz szokások, berögzült rutinok velejárói. Pedig nem mindig a megszokott választás a legjobb opció, könnyen lehet, hogy egy váltással jobban járnánk.

Egy friss reprezentatív kutatás szerint majdnem minden ötödik magyar elégedetlen a jelenlegi mobiltarifa-csomagjával, ám a díjcsomagok átláthatatlansága, és a túl sok lehetőség hátráltatja őket a váltásban. Az emberben rengeteg kérdés merül fel a választáskor: sok hívás és kevés adatforgalom, vagy sok adatforgalom és kevés hívás? Vannak a csomagban ingyenesen vagy kedvezményesen hívható számok, akár korlátlan lehetőségek? Sokaknak leginkább a havi díj összege a fő döntési szempont.

Ennek eredményeként az ügyfelek akár éves szinten több tízezer forinttal többet fizetnek, mint amennyit ki tudnak használni, és amennyit valójában fizetniük kellene.

Ha belegondolunk, hogy ez akár több éven keresztül változatlan marad, az összességében rengeteg feleslegesen elfolyt pénzt jelent. Tehát ha a mobilszámlánkon szeretnénk spórolni, érdemes megvizsgálni, hogy valójában mi is az, amire szükségünk van. A legtöbb pénzt úgy takaríthatjuk meg, ha a valós telefonhasználatunk után fizetünk, ám ez a feladat nem egyszerű.

Sokak számára tűnnek vonzónak a korlátlanságot ígérő csomagok, de érdemes tudni, hogy egy átlagos magyar előfizető havonta mindössze:

  • 4,4 GB mobilnetet használ,
  • 221 percet beszélget,
  • és 9 darab SMS-t küld.

Ezen igényeknek megfelelő tarifacsomag elérhető valamivel több, mint 1000 forintért havonta, viszont van olyan szolgáltató, mely ennek akár tizenötszörösét is elkéri havidíjként. Érdemes tehát átgondolni ezen szokásainkat.

BillKiller

Nem kell egyedül csinálnunk

Mivel jelenleg több mint ezer tarifacsomag-variáció van a piacon, nem meglepő, hogy lehetetlen kihívásnak tűnik a különféle szempontok mérlegelése. Az összehasonlítás emberfeletti erőfeszítéseket követel, alapos mérlegelés nélkül ugyanakkor a fogyasztó azt kockáztatja, hogy a szükségesnél többet költ mobil-előfizetésre. Szerencsére manapság algoritmusokkal már rengeteg feladat elvégezhető, ahogy ez is. Az okostelefonok világában már széleskörű választékkal találkozunk a tracking applikációk terén, amelyekkel könnyen ellenőrizhetjük, hogy mikor és mennyit neteztünk vagy éppen telefonáltunk.

A BillKiller nevű, androidos mobilokra letölthető alkalmazás egy egyedi fejlesztésű, összetett algoritmust használ, hogy  a valós telefonhasználati szokásaink alapján kikalkulálja a nekünk való csomagot. Az app a telefon hívási-, SMS- és adatforgalmának mennyiségi mutatóit elemzi és veti össze a piacon elérhető összes ajánlattal, majd az adatokat összegezve megmutatja azokat a tarifákat, amelyek a felhasználó szokásaihoz illenek, valamint, hogy mennyit spórolhat meg egy esetleges váltással.

A kalkuláció után a felhasználók rögtön el is indíthatják a csomagváltást az adott szolgáltató honlapján.

Szponzorált tartalom

A cikk a BillKiller támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik