Belföld

Tagadja a 20 éves nagykanizsai nő, hogy bántotta és fészerbe dobta a csecsemőjét

Hétfőn az előkészületi üléssel megkezdődött a Zalaegerszegi Törvényszéken annak a húszéves nőnek a büntetőpere, aki tavaly májusban a saját otthonának az udvarán megszülte, majd a fészerbe dobta és sorsára hagyta a gyermekét.

A fiatal nő több mint két évvel ezelőtt ismerkedett meg egy férfival, de kapcsolatát titkolta környezete előtt. A nő 2019 augusztusában teherbe esett, de ezt is eltitkolta hozzátartozói elől. Orvoshoz, védőnőhöz nem fordult, terhesgondozáson nem vett részt, a férfinak azonban alkalmanként ultrahangképet, illetve a várandós gondozási kiskönyvéből fotózott részletet küldött, mintha egészségügyi ellátást kapna.

A nő tavaly májusban azután arról küldött üzenetet az apának, hogy indul a kórházba, később pedig azt írta neki, hogy “a baba elment”, és nem volt egészséges. Valójában azonban otthon, az udvaron lévő kocsinak támaszkodva szülte meg az egészséges kislányát. Az újszülöttet egy ruhába csavarta és az ingatlan udvarán lévő fészerben a földre dobta, majd a sorsára hagyta és bement a házba tisztálkodni.

Később visszatért a babához, aki még élt, és nyöszörgött. Bevitte a házba és az egyik szobában az ágyra fektette, de nem látta el. A csecsemőt a lány édesanyja találta meg, aki azonnal intézkedett a kórházba szállításáról. A kislány olyan súlyos, életveszélyes állapotban volt, hogy az orvosi kezelés ellenére másnap meghalt.

Az újszülött halálának oka az órákon át – mintegy 4-5 órán át – fennálló ellátatlanság következtében kialakult oxigénhiányos állapot miatt fellépő agyduzzanatos agyi beékelődés volt. Az ügyészség 12 év fegyházat kért a nőre beismerés esetére.

A fiatal azonban csak részben ismerte el a vádiratban foglaltakat. Tagadta, hogy bedobta az újszülöttet a fészerbe, s azt vallotta, hogy amikor kicsit később bevitte a lakásba, megfürdette, felöltöztette és megetette. És azt is tagadta, hogy bántalmazta volna a picit. A követező tárgyalás szeptemberben lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik