Belföld

Fürjes Balázs: Már a bolti eladóknál is elvárás, hogy angolul beszéljenek

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem kívánt „spekulációkba” bocsátkozni, ugyanakkor lát arra esélyt, hogy az előválasztások lezárultával a főpolgármester lesz a miniszterelnök kihívója – így nyilatkozott Fürjes Balázs a Spirit FM Harcosok Klubja műsorában azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergelyt tartja-e a Fidesz legveszélyesebb ellenfelének, olvasható az Atv.hu-n.

Ami a matematikában összeadás, az a politikában kivonás is tud lenni, fogalmazott Fürjes Balázs annak kapcsán, hogy a Hegyvidéken papíron nem ő tűnik a legesélyesebb parlamenti képviselőjelöltnek.

Mint mondta, Budai kérdések néven indítottak egy beszélgetéssorozatot helyi ügyekről, kint vannak az utcán is. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárának az a tapasztalata, hogy nagyon sokan szóba állnak velük, olyanok is, akik kritikusak, és elmondják, nem őket fogják elsődlegesen támogatni.

A baloldalon van egy komoly kérdés, ugyanis Fürjes tapasztalata szerint nehezen emésztik meg az emberek, hogy az ellenzéki oldalon arra készülnek, hogy összefogjanak a Jobbikkal. Fürjes szerint azzal a helyzettel találkozhatunk, hogy „szélsőjobboldalt a baloldal viszi be a parlamentbe”, vagy akár „kormányra is juttathatja”, amire „Európában nem volt eddig példa”.

A 2022-es választás kapcsán arra a kérdésre, hogy a kampány az „üzenjünk Pekingnek” vagy az „üzenjünk Brüsszelnek” kérdés körül forog-e majd, Fürjes úgy reagált, reméli Magyarország lényeges kérdéseiről fog szólni. Saját kampányüzenetét így foglalta össze: „polgári Magyarország és budai megoldások”.

Az államtitkár szerint az becsülendő, hogy Karácsony a 2018-as, rossz eredményt elérő MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltsége (11 százalékot értek el) után fel tudott állni, és ismét megpróbálja. Viszont azt problémának tartja, hogy úgy jelentkezett be az ország vezetésére, hogy az ezzel járó feladatkör „púp a hátán” és „még angolul se beszél, holott ez ma már bolti eladóknál is elvárás” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint egyébként a „hiányos angoltudásával” önmagában nem lehet megfogni Karácsony Gergelyt, és senki nem is akarja, ám szerinte egy miniszterelnök-jelöltnek, aki nem beszél angolul, érdemes azt számba vennie, hogy vannak olyan zártkörű, illetve informális nemzetközi tanácskozások – akár az uniós csúcstalálkozókon is –, ahová a tolmácsokat nem engedik be, viszont nagyon fontos dolgok dőlnek el, írja az Atv.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik