Belföld

Szabó Tímea: szégyellje magát mindenki, aki ebben részt vett

Laszlo Szirtesi / Stringer / Getty Images
Laszlo Szirtesi / Stringer / Getty Images
A Párbeszéd társelnökének nem tetszett, hogy a magyar szurkolók egy csoportja kifütyülte a letérdelő ír futballistákat.

Beszámoltunk róla, hogy a keddi, Írország elleni labdarúgó mérkőzés előtt a magyar szurkolók egy része kifütyülte a letérdelő ír játékosokat. A meccsek előtti térdelés jó ideje szerves részét képezi a nemzetközi labdarúgó mérkőzéseknek, a játékosok és vezetők ezzel tiltakoznak a rasszizmus és a kirekesztés minden formáj ellen.

A Magyar Labdarúgó Szövetég korábban már jelezte, hogy a magyar játékosok nem követik majd a gyakorlatot a pénteken startoló Európa-bajnokságon, mert a magyar stadionokban nincs helye a politizálásnak. A magyar játékosok így a mezükön olvasható „RESPECT” feliratra mutattak a kezdés előtt, amivel az íreknek sem volt problémája, ellenben a szurkolók megnyilvánulásával. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az írek kapitánya és egyik játékosa is csalódottságának adott hangot és az ír sajtó is kiemelten foglalkozott az esettel.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea is, aki Facebook-posztjában úgy fogalmazott, „nem a letérdelés a politizálás, hanem annak a megtiltása. Az indulatok öncélú gerjesztése, a kivagyiság büszke hirdetése”.

A politikus szerint nem letérdelni felsőbb utasításra és fütyülni azt jelenti, hogy semmilyen, még apró gesztust sem vagyunk hajlandóak azért a közösségért megtenni, amely befogadott minket, és amelynek mi is a tagjai vagyunk.

NEM-országot és VÉTÓ-országot csinálni Magyarországból bűn, és szembe megy azzal az akarattal, amiért a magyarok 2004-ben csatlakoztak ehhez a közösséghez. Szégyellje magát mindenki, aki ebben részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik