Belföld koronavírus

Oroszi Beatrix: Mindenkit be kell oltani legalább 80 százalékos hatékonyságú vakcinával

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Az új, indiai-vírusmutáció elleni nyájimmunitás eléréséhez mindenkit be kell oltani legalább 80 százalékos hatékonyságú vakcinával – figyelmeztettet Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciáján a Népszava tudósítása szerint.

A szakember szerint a harmadik hullám lecsengett, ami részben a lakosság széles körű oltottságának, részben pedig annak köszönhető, hogy a nyári időjárás nem kedvez a vírus terjedésének. A pandémiának azonban még nincs vége – tette hozzá.

Ha lesz újabb hullám, az őszre várható, de fontos, hogy készüljünk már most a megelőzésére – mondta.

A negyedik hullám elkerüléséhez a tesztelések folytatását, a gyerekek mielőbbi oltását, továbbá a variánskövető vakcinák alkalmazását ajánlotta.

Egy 100 százalékos hatékonyságú vakcinával körülbelül az emberek 80-85 százalékának kellene oltást kapnia, viszont ilyen készítmény nincs. A szakember a 12-15 éves gyerekek mielőbbi oltását szorgalmazta, megjegyezve azt is, hogy elsősorban variánskövető vakcinák használatára van szükség.

Oroszi arról is beszélt, jelenleg az indiai variáns terjedése kelt aggodalmat, mert gyorsabban terjed, mint az előző. Szerinte az a kérdés, hogy okoz-e súlyosabb megbetegedést, egyelőre erről még vizsgálatok folynak.

A szakember szerint az eredeti vírusnál még 75 százalékos átoltottság lett volna szükséges a nyájimmunitáshoz, az indiai mutánsnál viszont 80 százalék hatásosságú vakcinával mindenkit be kellene oltani, hogy ez meglegyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik