Belföld

Márki-Zay Péter szerint a Jobbik és a DK együttműködése Karácsony Gergelyt gyengíti

Egyedül a Momentumnak hiszi el, hogy el akarja számoltatni a Fideszt.

Az ellenzéki előválasztás több aspektusát is bírálta Hódmezővásárhely polgármestere, MárkiZay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este.

Ezúttal sem árulta el, hogy melyik frakcióba ülne be jövőre a Parlamentben, ha mandátumot szerez, és nem ért egyet azzal, hogy az ellenzéki együttműködés pártjai arra kényszerítik a választáson induló civileket, hogy valljanak színt ebben a kérdésben. Kifogásolta továbbá, hogy néhány körzetben egyes pártok az esélyesebb jelölteket léptették vissza a kevésbé esélyesekkel szemben, és az egyfordulós előválasztás ötletével sincs teljesen kibékülve. Szerinte az előválasztás csökkentette volna az ellenzéki együttműködés természetellenességét, de az egyfordulós rendszer és a visszalépések ennek lehetőségét visszaszorítják.

A napokban volt már egy olyan megjegyzése, miszerint a Jobbik-DK összefogás a „füstös szobák” világához sorolható, és ezúttal is kifejezte aggodalmát, mert szerinte a Jobbik és a DK együttműködése összességében Karácsony Gergely pozícióját gyengíti. Az együttműködésben résztvevő pártok közül egyedül a Momentumnak hiszi el, hogy valóban el akarja számoltatni a Fideszt.

Márki-Zay szerint választást nem az ország fideszes egyharmada és nem az ellenzéki egyharmada dönti majd el, hanem a 30 százaléknyi bizonytalan szavazó, akik nem fognak elmenni választani, ha nem lesz a szavazólapon hiteles ellenzéki jelölt – itt az MSZP-s Tóth Csaba nevét említette, mint negatív példát.

A beszélgetésben elmondta továbbá, ha jövőre őt választják meg miniszterelnöknek, semmisnek fogja tekinteni a Médiatanács és Polt Péter kinevezését is, konkrétan kijelentené, hogy másnaptól nem Polt Péter az ország legfőbb ügyésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik