Belföld koronavírus

Lisziewicz Julianna: Kell harmadik oltás, de három vakcina nem adható újra

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás

Az új vírusvariánsok miatt egy éven belül szükség lesz harmadik oltásra is, a vektoralapú vakcinák, tehát a Szputnyik, az AstraZeneca és a Janssen viszont nem adható újra Lisziewicz Julianna immunológus szerint.

A szakember a Spirit Fm műsorában elmondta, a harmadik körre a jelenlegieknél már jobb oltások is rendelkezésre állnak majd, a Pfizer és a Moderna is fejleszt új oltóanyagokat, amelyek már az újabb mutációk ellen is védelmet nyújthatnak. (Más kérdés, hogy a magyar kormány az unióban egyedüliként nem vesz részt az EU következő beszerzésében, vagyis lemondott a 2022-re és 2023-ra rendelkezésre álló Pfizer-oltóanyagról.)

A immunológus felhívta a figyelmet arra, hogy Angliában a magas átoltottság ellenére újra emelkedni kezdett a fertőzések száma, ami már a negyedik hullám kezdetét is jelentheti.

Kapcsolódó
Érthetetlen, hogy Magyarország miért mond le a Pfizer vakcinájáról
Valószínűleg az EU közös ügyeinek „megtrollkodása” áll a jelenlegi egyik legjobb vakcina, a Pfizer visszautasítása mögött. Ha mindenképp szükség lesz rá, be lehet majd szerezni, de késve és drágábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik