Belföld

Kína kiborult a hétvégi tüntetésen: „durva beavatkozás, ellenségeskedés, szabotázs”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Reagált Kína budapesti nagykövetsége a hétvégi, Fudan-elleni tüntetésre, amelyen többek közt Karácsony Gergely, illetve Baranyi Krisztina is beszédet mondott.

Az eseményről helyszíni riportban számoltunk be, és követtük az esemény utóéletét is, egészen addig, hogy a kormány már ott tart, hogy már népszavazást akar az ügyből csinálni.

Kapcsolódó
Gulyás Gergely: Támogatjuk, hogy népszavazás döntsön a Fudanról
De csak akkor, ha a részletek ismertek lesznek.

A szombati tüntetéssel kapcsolatban a Kínai Nagykövetség az alábbit tartotta fontosnak megjegyezni a szöveg magyar fordítása szerint: „Június 5-én az egyes budapesti politikusok rendkívül téves megjegyzéseket tettek a Kínával kapcsolatos és a kínai-magyar baráti együttműködésről, megtámadták Kína politikai rendszerét és a kínai emberek által függetlenül választott fejlődési utat, valamint Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletét, egyenlő bánásmódját.”

Nem említik név szerint Karácsony Gergelyt, de feltehetően rá célozva írják ezt: „A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel és szembeszegülés érzelmeire buzdít. (…)  Ez durva beavatkozás Kína belügyeibe és a két nép baráti és kölcsönösen előnyös együttműködésének szándékos szabotálása, ami nem egyeztethető össze a mindenki számára előnyös együttműködés idők trendjével. Erősen tiltakozunk, határozottan ellenezzük és szigorúan elítéljük ezt.” Ezek után hangsúlyozzák, hogy „Kína az egész emberiség számára fenntartja a béke, a fejlődés, a tisztesség, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit, amelyek alapvetően különböznek az egyes magyar politikusok által hazugságokon és hamis információkon alapuló hirdetett úgynevezett “értékektől”.

A nagykövetség Facebook-oldalán már meg is nevezik Karácsonyt, aki szerintük rágalmazta Kínát. Azt tanácsolják neki, hogy legyen jó polgármester, legyen objektív, és maradjon úriember, Kínán pedig ne viccelődjön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik