Belföld

Dobrev Klára: Ne csak a Fudanról írjunk Kína vezetőinek!

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Karácsony Gergely még vasárnap délelőtt jelentette be, a többi ellenzéki kormányfő-jelölttel közösen írna levelet Kína vezetőinek.

Felkérem az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, tegyük együtt világossá, írjuk meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek: 2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten

– írta a Facebook-on.

Dobrev Klára ennek kapcsán azt írta:

Támogatom, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közösen írjanak levelet a kínai elnöknek arról, hogy bármelyikünk is lesz 2022-től Magyarország miniszterelnöke, semmissé fogjuk tenni a kínai kommunista párt Budapestre tervezett egyeteméről, a Fudanról szóló szerződést. Jobb, ha Kínában is tudják, hogy Magyarország nem fogja évtizedekre eladósítani magát azért, hogy kínai érdekeket szolgáljon és még gazdagabbá tegyen pár, a beruházásból hasznot húzó fideszes gazembert. Ez a levél azonban nem szólhat csak a Fudanról. Van legalább még egy ilyen, kísértetiesen hasonló ügy, a soha meg nem térülő, szintén kínai gigahitelből épülő, szintén kínai érdekeket és Fidesz-közeli vállalkozásokat szolgáló Budapest-Belgrád vasút. Itt nem egyszerűen két rossz projektről van szó, hanem arról az elvtelen politikáról, amely szembemegy hazánk európaiságával, és amelyet 2022-ben ezzel a két projekttel együtt fogunk a kukába dobni.

Ezt követően hangsúlyozta Dobrev: „az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt támogatását kérem ahhoz, hogy a közös levelünk ne csak a Fudanról, hanem a Budapest-Belgrád vasútvonalról is szóljon. Tegyük egyértelművé Kínának: nem fogjuk eladósítani a hazánkat kínai érdekekért; sem kínai vasútért, sem kínai egyetemért, sem másért, ami nem a tisztességes magyarok mindennapjait szolgálja. 2022-től Magyarország a magyarok életéről és a magyarok problémáiról fog szólni! Erre kérünk felhatalmazást jövő áprilisban.”

Kapcsolódó
„Tipikus ilyen fideszes, cinikus baromság az egész” – a Fudan elleni tüntetésen jártunk
Több ezren tüntettek Budapesten a diákvárosért, illetve a kínai Fudan Egyetem fővárosi kampuszának megépítése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik