Belföld

Rogánéktól jött a pénz alapítványi támogatásra, egy belvárosi kávézóban is landolt belőle 600 millió

A K-monitor korrupcióellenes szervezet Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a Batthyány Lajos Alapítvány éves beszámolójára.

Idén februárban volt abból hír, hogy 3,4 milliárd forintos vagyont kapott 2020 végén a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány, amely arról híres, hogy titkárként a miniszter első munkahelye. A Kabinetiroda márciusban ismét 2 milliárd 798 millió forinttal is megtámogatta az alapítványt.

A K-monitor a következő kommentárral publikálta a jelentést:

Az élet körforgása: a Rogán-féle Kabinetiroda több, mint 3 milliárdot ad egy Alapítványnak, akik aztán továbbosztanak több, mint 700 milliót az Alapjogokért Központ mögött álló Kft.-nek. Akik aztán elmondják a TV-ben, hogy mennyire jó munkát végez a Kormány. Mindezt az adónkból.

A beszámoló egy szöveges részéből kiderül, hogy az alapítvány milyen cégeknek juttatott a kapott támogatásból – 720 millió forintot például a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.. Mivel a Kft-be többször pumpáltak már nagy összegű közpénzt, ez igazából nem is meglepő, annál inkább a másik nagy nyertes, az eddig teljesen ismeretlen Apriori Cultura Nonprofit Kft. Mint a K-Monitor írja, a cég a konzervatív Scruton kávézót üzemeltető vállalkozás, amit „több kormánytag is reklámozott a közösségi oldalán”.

A Scruton tulajdonosa és ügyvezetője az a Szalai Zoltán, aki a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója. Az MCC az elmúlt hónapokban hatalmas pénzeket és elképesztő mennyiségű ingatlanvagyont kapott.

A 444.hu szerint az Apriori Cultura által üzemeltetett Scruton rendszeresen szolgál díszletként különböző kormánypárti médiumok műsoraihoz, és a magyar kormány arcai is „gyakorlatilag influenszerként” reklámozzák a helyet, Rácz Zsófia helyettes államtitkár és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is posztolt a belvárosi vendéglátóhelyről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik