Belföld

400 ezer forint sérelemdíjat kap a férfi, aki ártatlanul került fogdába a rabszolgatörvény elleni tüntetés idején

Fülöp Dániel/24.hu
Fülöp Dániel/24.hu

Az ügyészség megállapította, hogy jogsértők voltak a rendőri intézkedések azzal a férfival szemben, akit a rabszolgatörvény elleni tüntetés idején vegzáltak a rendőrök – írja a TASZ közleményében. 

A TASZ ügyfele 2018. december 13-án, hajnali 2 óra körül egy Klauzál téri szórakozóhelyről indult hazafelé, amikor a rendőrök körbekerítették, elfogták és előállították. Előbb a Harmat utcai rendőrkapitányságra vitték bilincsben és vezetőszáron, ahol az egész napot egy ágy nélküli fogdában töltötte, majd este gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség szerint csoportos garázdaságot követett el a Kossuth téri tüntetést követően, társaival együtt kukákat borított fel és padokat rongált. A férfi viszont tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A kihallgatás után rabosították, majd a késő éjszakai órákban újra megbilincselték és egy rendőrségi kisbuszba ültették más gyanúsítottakkal együtt. Előbb a Gyorskocsi utcába vitték, ahol orvosi vizsgálaton kellett átesnie, majd hajnalban átvitték a Készenléti Rendőrség Aradi utcai fogdájába. Itt 6-7 órát kellett a rendőrségi autóban megbilincselve várakoznia, ételt és italt nem kapott, vécére nem mehetett. A fogdában ismét olyan helyiségbe zárták, ahol csak egy fapad volt, ágyat több mint 30 óra után sem kapott, és nem is telefonálhatott senkinek. Végül kérésére a rendőrök értesítették édesanyját, aki a TASZ-hoz fordult segítségért.  Az őrizetet végül az előállítás utáni napon, este fél hét körül szüntették meg.

A nyomozás során végül kiderült, hogy a férfi egyáltalán nem tartózkodott a Kossuth téri tüntetésen, nem borogatott kukákat és padokat sem rongált meg. A bíróság végül kimondta, hogy a jogsértő rendőri intézkedéssel megsértették a férfi emberi méltóságát, ezért a rendőrségnek 400 ezer forint sérelemdíjat kell kifizetnie számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik