Belföld

Amellett kardoskodik a jegybank, hogy csak a valóban rászorulóknak maradjon a törlesztési moratórium

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A törlesztési moratóriumot már kétszer meghosszabbította a kormány, így augusztus végéig biztosan fennmarad a könnyítés. De már hetek óta arról folyik az agyalás, hogy valamilyen formában fennmaradjon-e a moratórium (csak a valóban rászorulók mentesülnek a felvett kölcsön részleges vagy teljes törlesztése alól, vagy mindenki) vagy szűnjön meg teljesen nem egészen egy évvel a parlamenti választások előtt.

Sokan vannak, akik nem szorulnak rá, mégis igénybe veszik a moratóriumot, amelynek meghosszabbítása egyre nagyobb kockázatokat jelent. Problémás, hogy a moratóriumban lévő adósok mindössze 31 százaléka érti pontosan, mit jelent a moratórium, mennyivel nő majd a futamidő és a visszafizetendő össze a moratórium után. Általában minél hosszabb a hátralévő futamidő és a kamatláb, annál jobban megnyúlik a futamidő. Aki 2022 júliusáig részt kíván venni a programban, átlagosan 3,5 éves futamidő-hosszabbodással számolhat, emellett a teljes visszafizetendő összeg a lakáshitelesek több mint fele esetében több mint 10 százalékkal, míg a személyi hitel-adósok több mint fele esetében több mint 40 százalékkal növekszik – írja a napi.hu egy jegybanki jelentés alapján.

A Magyar Nemzeti Bank amellett teszi le a voksát, hogy csak a valóban rászorulóknak maradjon meg a törlesztési könnyítés.

A moratóriumos háztartások legalább 56 százaléka képes lenne fizetni a törlesztőjét, de nem teszi, sőt 27 százaléka hiába lenne képes a törlesztésre, valószínűleg kérvényezné a további részvételt. Az, hogy a háztartások átmenetileg nagyobb lábon tudnak élni, mint ahogy a hitelek törlesztése mellett megtehetnék, pedig azzal a veszéllyel jár, hogy romlik majd a fizetési morál.

A bankoknak is rossz lenne a hosszabbítás, mivel értékvesztést kellene elszámolniuk, végül pedig a hitelezésüket fognák vissza.

„Egy újabb, általánosan igénybe vehető hosszabbítás révén a hazai moratórium példa nélküli lenne Európában. Ez akár az ország befektetői, hitelminősítői megítélésén is ronthat – figyelmeztet az MNB. A jegybank épp ezért a moratórium hosszabbítása során kiemelten fontosnak tartja, hogy a programban résztvevő adósok többsége újból megkezdje hitele törlesztését, és a hosszabbítással csak azok éljenek, akik a moratórium nyújtotta védőhálóra valóban rászorulnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik