Belföld

Megállapodott a Nemak és a szakszervezet, elmarad a sztrájk Győrben

Kölcsönös kompromisszumban állapodtak meg.

„Kölcsönös kompromisszumokban” állapodott meg a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas Alapszervezet sztrájkbizottságával szerdán, így nem lesz sztrájk a hengerfejeket gyártó cégnél, tájékoztatták a felek az MTI-t.

Közleményükben a felek azt írták, a munkáltató és az érdekképviselet mindent megtesz annak érdekében, hogy a konstruktív együttműködést a jövőben is megtartsa, a megállapodás részleteiről azonban egyik fél sem árult el részleteket.

A munkáltatói és a munkavállalói oldal május 27. és június 2. között folytatott egyeztető tárgyalásokat. Ezt megelőzően, május 21-én a Vasas sztrájkbizottságot alakított a Nemaknál, miután a szakszervezet nem tudott tárgyalásos úton megegyezni a munkaadóval néhány, a munkavállalókat érintő változásról, és hét pontban fogalmazta meg a követeléseit.A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. honlapja szerint mintegy ezer embert foglalkoztat.

Az 1993-ban alapított győri alumíniumöntöde benzin és dízel motorokhoz gyárt hengerfejeket egyebek mellett a GM-Peugeot, a Renault, az Audi, a BMW és Volvo számára. Gyártási volumene eléri éves szinten a hárommillió darabot, és a honlapja szerint mintegy ezer embert foglalkoztat.

A nyilvános adatok szerint a cég 2019-ben 173,5 millió euró (57,3 milliárd forint) árbevételt ért el, amely 23,3 millió euróval (7,7 milliárd forint) maradt el az előző évi árbevételtől. Adózott eredménye 15,7 millió euró (5,2 milliárd forint) volt, 4,2 millió euróval (1,4 milliárd forint) kevesebb, mint 2018-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik